English

Pse rënia e Assad do të zvogëlojë fuqinë e Iranit?

Kur Pranvera arabe filloi në fillim të vitit 2011, qeveria e Iranit ka deklaruar se ishte e kënaqur me atë që po shihte.

Njerëzit e Lindjes së Mesme, njoftoi se janë duke ndjekur shembullin e Iranit si në vitin 1979 kur Ayatollah Khomeini përmbysi Shahun.

Por kjo lumturi ka dhënë shenjat e para të ankthit pasi Irani sheh vetëm një aleat të tij të besueshëm në luftën në rajon për të qëndruar në pushtet.

Irani dhe Siria janë partnerë të pandashëm. Irani është një teokraci, Siria është një shtet laik. Njëri është persian, tjetri arab.

Por, pas Revolucionit Islamik të vitit 1979 në Iran, të dy vendet kuptuan se kishin interesa të konsiderueshme të përbashkëta.

Ata duhet të vijnë së bashku për të luftuar rivalin e tyre të përbashkët, Sadam Huseini i Irakut. Ata gjithashtu u bënë aleate në mënyrë që të kontrollonin përparimet izraelite në Liban dhe për të parandaluar çdo përpjekje amerikane për të hyrë në Lindjen e Mesme.

Siria i ka dhënë vazhdimisht Iranint një element të thellë strategjik. Ai jep qasje Iranit në Mesdhe dhe një linjë të furnizimit të mbështetësit Shia Muslim të Iranit në jug të Libanit pranë kufirit me Izraelin.

Me fjalë të tjera, Aleanca e Iranit me Sirinë i jep Teheranit aftësinë për të projektuar fuqinë e saj të drejtë deri në kufirin izraelit.

Humbja e kësaj aftësie për të projektuar fuqinë e saj nëpërmjet Sirisë do të përbënte një goditje të fortë në Iran. Kjo ndihmon për të shpjeguar se pse qeveria e Iranit mbështet Presidentin Bashar al-Assad në konflikt e Sirisë me forcat rebele.

Përveç kësaj, të dy qeveritë kanë një pikëpamje të përbashkët të botës. Në veçanti, ata paraqiten për të parë ndonjë kundërshtim ndaj administratave të tyre respektive, si një komplot i frymëzuar nga perëndimi.

KOMENTE