English

Kofi Annan jep dorëheqjen si i dërguari i paqes në Siri

Kofi Annan, i cili kishte marrë iniciativën për të krijuar paqe në luftën-shkatërrimtare në Siri nuk arriti ta mbajë atë dhe ka dhënë dorëheqje si i dërguari special i OKB-së dhe Lidhjes Arabe

Sekretari i Përgjithshëm Ban Ki-moon e njoftoi masën të enjten, duke thënë se Anan i tha atij dhe Lidhjes arabe, Sekretarit të Përgjithshëm Nabil El Araby se ai nuk ka dashur të rinovojë mandatin e tij pas skadimit më 31 gusht.

Ban vlerësoi "përpjekjet e përcaktuara dhe kurajoze" të Ananit për t'i dhënë fund krizës 17-mujor siriane, një konflikt që filloi, në mars të vitit 2011 dhe shndërrua në një kryengritje mbarëkombëtare.

Por, Ban përmendi dy faktorë që minuan Anan: Qeveria dhe opozita kanë qenë të vendosur "që të mbështetin gjithnjë dhunën", dhe ka pasur "ndarje të vazhdueshme brenda Këshillit (OKB), të Sigurimit."
Në mesin e pesë anëtarëve të përhershëm të këshillit, Rusia dhe Kina janë pajtuar vazhdimisht me veprimet e ashpra të regjimit Asad, ndryshe nga nga Shtetet e Bashkuara, Britania dhe Franca.

Si rezultat, largimi i Ananit pasqyron dështimin e plotë të diplomacisë botërore dhe udhëheqësit siriane për t'i dhënë fund luftimeve, në të cilin grupet e opozitës thonë se më shumë se 20.000 njerëz kanë vdekur, mijëra janë burgosur nga regjimi dhe dhjetra e mijëra janë zhvendosur nga shtëpitë e tyre .

Konflikti tani konsiderohet ndërkombëtarisht si një luftë civile në mes të një lëvizje të rezistencës së armatosur dhe regjimit Bashar al-Assad.

Ban njoftoi masën e Ananit me "keqardhje të thellë" dhe tha se ai dhe El Araby janë në kërkim për një pasues tjetër.
Emërimi i ish-sekretarit të përgjithshëm në shkurt u mbështet nga fuqitë botërore dhe qeveria siriane.
Pasi ai mori postin, ai punoi për të formuluar një plan gjashtë-pikësh të paqes për Sirinë që përfshinte një armëpushim. Kombet e Bashkuara themeluar Misionin e OKB-së Mbikëqyrjes në Siri për të monitoruar përpjekjet për të patur planin.
Plani i Ananit bënte thirrje për krijimin e një armëpushimi mes qeverisë al-Asad dhe opozitës, duke lejuar grupet humanitare të ndihmojnë popullsinë, duke i liruar të burgosurit dhe duke filluar një dialog politik. Ai gjithashtu bëri thirrje për forcat qeveritare të tërhiqen nga qendrat e qyteteve.

Ban tha se Anan ka punuar në kuadër të mandatit të dhënë atij nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së dhe se ai është "borxhli atij dhe ekipit të tij për të gjithë ato që janë përpjekur për të arritur."
"Kofi Annan meriton admirimin tonë të thellë për mënyrën vetëmohuese në të cilin ai ka vënë aftësitë e tij duke mos marë parasysh dhe rreziqet e mundshme" tha Ban.
Ban tha se paqja mund të vijë vetëm nëse ka një "angazhim të fortë për një dialog" mes lojtarëve në Siri dhe unitetit ndërkombëtar.
"Tragjikisht, spiralja e dhunës në Siri po vazhdon, dora e zgjatur të largohet nga dhuna në favor të dialogut dhe diplomacisë ashtu siç qe përcaktuar në planin gjashtë pikësh, - nuk është marrë, edhe pse ajo ende mbetet shpresa më e mirë për popullin e Sirisë, "tha Ban.

KOMENTE