English

Ç'duhet të pini kur keni Anemi

Mbi miliona njerëz kanë anemi, sipas statistikave të fundit. Anemia është një kusht që lind kur trupi juaj nuk prodhon mjaft qelizat e kuqe të gjakut ose kur nuk qelizat e kuqe nuk kanë mjaftueshëm hemoglobinë brenda tyre.

Vitamina B-12 ose mangësia e hekurit mund të korrigjohet përmes përdorimit të shtojcave dhe medikamente të caktuara. Në raste të lehta, mjeku juaj mund të kërkojë nga ju që të bëjë disa modifikime në dietë për të rritur këto nivele. Ju mund të rrisni futje e vitaminës B-12 dhe hekurit përmes ushqimit dhe pirjes së lëngjeve.

1. Ushqime dhe lëngje që përmbajnë hekur.

Si fillim duhet të bëni diagnostikimin e anemisë dhe nivelit të saj dhe nga se është shkaktuar.
Ushqimet që duhet të hani kur keni mungesë hekuri, kajsia dhe kumbulla të thata janë burime të mira të hekurit. Perime me gjethe jeshile të tilla si spinaq ose përmbajnë hekur mineral. Ju mund të pini lëng nga këto perime për të marrë një dozë të shpejtë të hekurit në lëvizje.

2. Vitamina C në lëngje

Vitamina C është një ujë i shpjegueshëm antioxidant që përdoret për rritjen e sistemit imunitar dhe për të parandaluar dëmtimin qelizor nga radikalet e lira. Vitamina C është përdorur gjithashtu për të rritur thithjen e hekurit në gjak. Lëngje frutash të tilla si lëng molle, lëng portokalli, lëng ananas, lëng mango dhe lëng rrushi duhet të jenë pothuajse të përditshme, dhe asnjëherë me sheqer.

3. Pije me vitaminë B-kompleks

Mangësia e Vitaminës B-12 mund të shkaktojë aneminë të rëndë. Kur nivelet e B-12 janë të ulëta, trupi juaj nuk mund të prodhojë sasinë e duhur të qelizave të kuqe të gjakut. Anemia është shpesh rezultat i pamundësisë për të absorbuar B-12 për shkak të një sëmundje autoimune, megjithatë, ajo gjithashtu mund të zhvillohen nga mos ngrënia e mjaftueshme e vitaminës B-12 përmes burimeve ushqimore. Mjeku juaj mund të ju rekomandojmë që të merrni shtesa B-12. Përveç kësaj, ju mund të pini ose hani vitaminë B-12 nga burimet ushqimore. Drithëra të fortifikuara mëngjes të përmbajë të paktën 25 për qind ose më shumë vitamina B-12, sipas Zyrës së shtojcave ushqimore. Ju mund të shtoni këtë drithëra me një mjaltë ose blerjen B-12 pluhur apo B-kompleks pluhur t'i pini me një lugë mjaltë apo lëng frutash.

4. Pije që duhet t'i shmangni

Mos pini kafe ose çaj me ushqimin tuaj, pasi ata mund të pengojnë absorbimin e hekurit. Përveç kësaj, kalciumi mund të pengojë konsumin tuaj të hekurit.Nëse jeni duke pirë lëngje frutash me hekur, mos pini më pas umështë, pra të mos përzihen.
Ndërsa kur merrni qumësht mirë është të përdorni qumësht soje ose orizi.


KOMENTE