Warning: file_get_contents(https://www.njoftime.net/service/xml-last-ads/): failed to open stream: Connection refused in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153
6 gusht 1912- 6 gusht 2012. A është teoria e Teddy Roosevelt frymëzuese edhe sot?
English

6 gusht 1912- 6 gusht 2012. A është teoria e Teddy Roosevelt frymëzuese edhe sot?

Njëqind vjet më parë e hënë si sot, Theodore Roosevelt nisi ofertën më të suksesshme të palës së tretë presidenciale në historinë amerikane, duke deklaruar: "Ne qëndrojmë në Armagedon, dhe ne betejë për Zotin!"
Ishte kulmi i Konventës së Partisë Progresive në Çikago më 6 gusht, 1912. Dhe ndikimi i saj ende jehon përmes politikës sonë sot.
Ish-presidenti Roosevelt, u përpoq dhe arriti te rrembeje emërimin GOP nga pasardhësit të tij, William Howard Taft. Mbështetësit e tij besojnë se emërimi ishte vjedhur nga brokerat e pushtetit konservator dhe shpalli pavarësinë e tyre.

Dhe kështu Partia Progresive lindi shkurtimisht. E njohur si partia "The Moose Bull" pas deklaratës së Roosevelt qe ai mendonte se "është aq i fortë sa një dem ",mbështetësit e tij e panë që ai ishte mbrojtës i trashëgimisë së Abraham Lincoln kundër themelimit të biznesit të madh që kishte marrë përsipër Partia Republikane, pas Luftës Civile. Demokratët - partia populiste ishin në bazë të korruptuara, bosët e mëdhenj të qytetit dhe ish konfederatat shtetërore ishin gjithashtu një alternativë jo tërheqëse.
"Partitë e vjetra janë husks, pa shpirtin e vërtetë brenda ose, të ndarë në vija artificiale, bosi-tejkalon dhe privilegjet e kontrolluara", deklaroi Roosevelt , "secili një grumbull i elementeve të papajtueshëm, dhe nuk kanë as guxim të flasin me mençuri dhe pa frikë se çfarë duhet të thuhet për çështjet vitale të ditës. "
Partia Progresive Roosevelt definitivisht qëndron në marrjen e patrembur të çështjeve vitale të ditës. Platforma e partisë mbështeti dhe i dha grave të drejtën e votës, heqjen e punës së fëmijëve, pagën minimale, sigurinë sociale, standarde të shëndetit publik, ruajtja nga kafshët e egra, kompensimin e punëtorve, sigurimin kundër sëmundjes dhe papunësisë, lobimitn, reforma të fushatës së financave dhe reformës zgjedhore.

Socialiste, komuniste dhe forca anarkistë fituan vrullin nëpër Atlantik, kjo ishte një platformë që i dedikohej besimit të mençur Roosevelt se "reforma është kundërhelm për revolucionin".
Pra ai ngriti klasën e mesme dhe i dha të drejtat që i takonin. Ai nuk bëri dallim në profesione dhe në drejtime midis burrave dhe grave, të drejtat ishin të barabarta. Gruaja u bë dhe politikane, morri poste drejtuesedhe u bë një forcë kryesore në familje.

Por idetë e Roosevelt nuk u poërkrahën në gjithë Anerikën, ai hasi vështirësi të mëdha, dhe pengesa që ishte e pamundur të kaloheshin por përsëri ai arriti të ndërtonte bazat e një Amerike të re.
"A mund të imagjinoni një konventë sot të shpërthyer në aty për aty vetëm me vajtje të ushtarëve Kristianë"? " pyet Terrence Brown, drejtor ekzekutiv i i Shoqatës Theodore Roosevelt. "Ne kemi ardhur në një vend ku të vëmë ide të freskëta dhe të rrezikshme në politikë. Kandidatët nuk duan të japin një agjendë. Kjo është diferenca. Qëllimi ishte duke ecur së bashku në vizionin e Partisë Progresive për atë që Amerika e ri në shekullin e 20 duhet të jetë. "
Roosevelt dhe Partia Progresive nuk ishin të suksesshëm në përpjekjet e tyre për të fituar Shtëpinë e Bardhë në vitin 1912. Por, ata fituan 27 për qind të votave popullore -mjaft mirë për palët e treta në zgjedhjet presidenciale - dhe Roosevelt fitoi 88 vota elektorale. Demokratët nominuan vetë kandidatin e tyre progresive, Woodrow Wilson, dhe ai fitoi zgjedhjet në një lumë votash kundër republikanëve të ndarë.
Por idetë Roosevelt dhe progresistët luftuan për të patur suksesin në kohë.

Disa, si e drejta e votës, nxjerrja e Sigurimit Social dhënia fund e punës së fëmijëve, duket qartë në sytë e modernes. Të tjera, si lufta për sigurim shëndetësor, mbeten të diskutueshme. Dhe shqetësimet në lidhje me ndikimin disproporcional të biznesit të madh dhe interesave të tjera të veçanta në zgjedhjet amerikane dhe politikë duket se grabitën titujt moderne.
Linjat politike për fajin e zgjedhjeve të 1912 qëndroj në këtë ditë si.

Presidenti Barak Obama është përpjekur në mënyrë eksplicite për të hedhur veten si trashëgimtar të luftës progresive të Partisë Roosevelt në një fjalim të Kansas në fillim të këtij viti. Partia Republikane ende përmban themelimin konkurrues dhe fraksione të reformave, më së fundi parë në Split ndërmjet Xhorxh W. Bush dhe John McCain në vitin 2000. Dhe sigurisht sot amerikanë që ndihen të frikësuar dhe politikisht të pastrehë kur të përballen me dy partitë sot. Ata janë Reformatorë në një botë radikale dhe reaksionare.
Politika është historia në kohën e tashme, dhe studimi i historisë mund të na frymëzojë për qëllim të larta në jetën tonë. Në nder të 100 vjetorit të zgjedhjeve 1912, Theodore Roosevelt vendlindja në Manhattan ka ngritur një ekspozitë të fokusuar në fushatën e tij Bull Moose.Do të paraqiten fjalimet, kartona dhe postera të fushatës politike. (Zbulimi i plotë, unë jam në bordin këshillues të shoqatës Roosevelt Theodore).
Ndoshta më e habitshme është pamja e këmishës ende-të turbull të Roosevelt e njollosura me gjak, vrima nga plumbi në përpjekjen për ta vrarë në Tetor 1912 së bashku me armën do të jenë në ekspozitë. Shpejtësia e plumbit u ndalua nga syzet dhe një dorëshkrim i trashë, gjatë një fjalimi që Roosevelt insistoi për të dhënë para se të shkonte në spital.

"Unë kam gjëra tepër të rëndësishme për të menduar se për të ndjerë ndonjë shqetësim në lidhje me vdekjen time", deklaroi Roosevelt. "Unë jam përpara në lojë. Askush nuk ka pasur një jetë të lumtur se sa kjo që kam udhëhequr."

Njëqind vjet më vonë, shtetësia energjike Roosevelt dhe ndjenja heroike e politikës ende frymëzojnë. Nëse ne i kuptojmë mësimet e jetës së tij saktë, ato ende mund të na udhëzojnë.

KOMENTE