English

5 gjëra që ju duhet të dini rreth Ebola-s

Një shpërthim i Ebola në perëndim të Ugandës ka vrarë 14 njerëz, sipas njoftimeve të lajmeve. Këtu janë pesë gjëra që ju duhet të dini në lidhje me këtë infeksion virulent dhe shpesh vdekjeprurëse:

Çfarë është Ebola?
Ebola, i njohur zyrtarisht si Ebola, ethe hemorragjike, është një sëmundje e rëndë e shkaktuar nga virusi Ebola që së pari u njoh në Afrikë në vitin 1976.
Simptomat e hershme mund të përfshijnë ethe, dhimbje koke dhe muskuj, dhimbje të fytit dhe dobësi, e ndjekur nga diarre, të vjella dhe dhimbje barku, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Në disa raste, sëmundja shkakton skuqjen e syve kuqe, hiccups dhe gjakderdhje të brendshme dhe të jashtme.
Deri në 90 për qind e njerëzve që janë të infektuar me Ebola vdesin prej tij, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetësisë.
Shpërthimet kanë ndodhur në vendet afrikane, duke përfshirë Republikën Demokratike të Kongos, Gaboni, Sudan, Bregu i Fildishtë, Uganda dhe Republikën e Kongos.

Si ajo transmetohet?
Njerëzit nuk janë ushtritë natyrore të virusit Ebola, dhe kjo është besuar se personi i parë në shpërthim u bë i infektuar nëpërmjet kontaktit me një kafshë të infektuar. Kafshët që janë raportuar me të dhe kanë përhapur sëmundjen tek njerëzit janë chimpanzetë, Gorillat , antilopat e pyjeve dhe majmunat cynomolgus, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Pasi një person është infektuar, sëmundja mund të përhapet nga personi në person përmes kontaktit me sekrecione me gjak, pështymë, mukusit ose të tjera. Në vendet ku Ebola ka ndodhur, sëmundja është e përhapur shpesh në mjedise të kujdesit shëndetësor ku punëtorët kanë pasur kontakt me pacientët dhe nuk veshin rroba mbrojtëse apo maska, CDC thotë. Ri-përdorimi i gjilpërave të kontaminuara mund të përhapë sëmundjen.
Hulumtuesit ende nuk e dinë ku Ebola natyrisht banon. Studimet kanë treguar se lakuriqët e natës mund të jenë të infektuar me virusin dhe mbijetojnë pa simptoma të sëmundjes, sipas OBSH-së.

Sa njerëz janë infektuar?
Që kur Ebola u zbulua, rreth 1,850 raste dhe më shumë se 1200 vdekje janë raportuar, sipas OBSH-së.

Ebola nuk ka shkaktuar sëmundje në Shtetet e Bashkuara. Në vitin 1990, studiuesit në Virxhinia dhe Texas u infektuan me një lloj të virusit Ebola nga kontakti me majmunët e importuara, thotë CDC (qendra e kontrollit shëndetsor). Mirëpo, lloji Ebola në këto raste, tani quhet Ebola-Reston, dhe nuk shkaktojn simptoma të njerëzit, edhe pse ajo ishte fatal në majmunët.

A ka ndonjë kurë?
Pacientët me Nr Ebola janë trajtuar me terapi mbështetëse, e cila përfshin balancimin e lëngjeve, duke ruajtur nivelin e tyre të oksigjenit dhe tensionin e gjakut, si dhe trajtimin e tyre për çdo infeksion të ndërlikuar, thotë CDC.

KOMENTE