English

Google gjobitet nga Safari

Google ka rënë dakord të paguajë gjobën më të madhe të shqiptuar ndonjëherë në një kompani të vetme nga Komisioni Federal Amerikan i Tregtisë.

Firma ka rënë dakord të paguajë 22.5 milion $ (£ 14.4 milion), pas monitorimit të surfers web duke përdorur shfletuesin Safari të Apple i cili kishte një "do not track" vendosje të intimitetit të zgjedhur.

Google nuk duhet të pranojë keqbërje si pjesë e zgjidhjes.

Dënimi është për ato shtrembërime që ka bërë dhe jo për metodat që përdoren për të anashkaluar cookie Safari tracker settings.

Cookies janë skedarë tekstesh të vegjël që janë instaluar në një kompjuter për të lejuar atë që të identifikohet në mënyrë që aktiviteti i një anëtarit web mund të monitorohet.

"Pa marrë parasysh sa e madhe apo e vogël, të gjitha kompanitë duhet t'i përmbahen urdhrave FTC, për të mbajtur privatësinë e tyre që premton për konsumatorët, ose ata do të përfundojnë duke paguar shumë herë kosto të mëdhaja," tha Kryetari Jon Leibowitz i FTC-së në një deklaratë.

Agjencia qeveritare nisi hetimin e tij pasi një studiues i Universitetit Stanford vuri re këtë çështje duke studiuar reklamat në shënjestër.

Ai zbuloi se gjiganti i kërkimit, ka shfrytëzuar një shteg që le cookie-t e saj të instalohen me anë të reklamave në faqet e internetit popullor, madje edhe nëse preferenca e shfletues përdoruesit 'ishin të vendosur për të kundërshtuar ato.

Kjo e lejoi firmën për të ndjekur zakonet dhe web-përdorimin e njerëzve edhe nëse ata nuk i kishin dhënë leje për të bërë këtë.

Google tha se "të dhënat personale" - të tilla si emra apo të dhëna të kartës së kreditit - nuk ishin mbledhur, dhe se veprimi ishte hutuar.

KOMENTE