English

31 tetor 2012 popullsia e botës shkon 7 miliardë

Kombet e Bashkuara vlerësojnë se të hënën në 31 tetor popullsia e botës do të arrijë në shtatë miliardë. Por sa i saktë është ky vlerësim?

Në fakt Plani i bamirësisë ndërkombëtare ka vajosur një vajzë të lindur në Indi, si 7000000000 para disa kohësh.

Në të vërtetë, gjërat janë shumë më pak të qarta.

Popullsia e OKB-së vlerëson shefi, Gerhard Heilig, e përshkruan atë si "marrëzi" për të sugjeruar se dikush do të lindë si i 7 miliardëti.

Dhe ai thotë se OKB pranon se shifrat e veta kanë një marzh gabimi 1-2 për qind. Popullsia e sotme në fakt mund të jetë 56 milionë më e lartë ose më e ulët se shtatë miliardë.

"Është një dritare e pasigurt së paku gjashtë muaj para dhe gjashtë muaj pas 31 tetorit nëse popullsia e botës do të arrijë shtatë miliardë", i tha ai BBC-së.


Divizioni i Popullsisë në OKB, shton se askush nuk mund të përcaktojë datën e me një diferencë të gabimit të vogël rreth 12 muaj, si edhe regjistrimet e mira, kanë pasaktësi "pashmangshme".

"Në fakt, për shkak të statistikave shumë të varfra demografike në një numër të konsiderueshëm të vendeve në zhvillim pasiguria mund të jetë edhe më e madhe."

Regjistrimi në Mbretërinë e Bashkuar i vitit 2001 e ilustron problemin.

"Shifrat britanike u rishikuan disa herë dhe përsëri për shkak të zhvillimit ato kishin ndryshime, thotë profesori i shkollës ekonomike të Londrës, Mike Murphy.

Ka shumë vende të tjera, thotë ai - Nigeri për shembull - ku sistemet e regjistrimit janë shumë më pak të sakta, dhe disa vende që nuk kanë mbajtur regjistrimet për dekada të tëra.

KOMENTE