English

Katastrofë humanitare e refugjatëve sudanezë. 5 fëmijë vdesin çdo ditë

Njerëzit janë duke vdekur në një numër të madh në një kamp refugjatësh në Sudanin Jugor, ka paralajmëruar Medecins Sans Frontieres.
Shoqatat bamirëse mjekësore thonë se mesatarhja sidomos e fëmijëve që vdesin çdo ditë është 4 persona, 2 herë më shumë se situata emergjente.

Sezoni i shirave e bën të pamundur për të sjellë ushqim nga rruga, dhe mënyra e vetme për të ofruar ndihmë është nga ajri.

120,000 refugjatë kanë ikur nga Sudani dhe janë vendosur në kampet në jug të Sudanit, pas luftimeve në veri të kufirit.

"Ajo që ne po shohim këtu, në këtë kamp është një katastrofe humanitare," tha koordinatori Helen Patterson.

Shumica e atyre që kanë vdekur në kamp janë fëmijë nën pesë vjeç, dhe MSF thotë se diarre është shkaku më i madh.

Ajo shton se kequshqyerja është një faktor kontribues, duke bërë thirrje për ndihmë urgjente.

Osman, një tjetër refugjat, thotë se ai ka humbur tashmë nipin e tij, dhe është i shqetësuar se babai i foshnjës së shpejti do të vdesë.

Refugjatët - shumë prej të cilëve u larguan për të shkuar në kampe - thonë se ata janë detyruar nga forcat e ushtrisë për të lënë shtëpitë e tyre në South Korofan dhe Blue Nile State.

Zyrtarët në Khartum mohojnë se civilët janë në shënjestër.

KOMENTE