English

Roboti gjurmon peshkaqenët e bardhë në oqean

Një robot serfi është duke u përdorur për të ndjekur peshkaqenët e mëdhenj të bardhë në brigjet e Kalifornisë, SHBA, nga shkencëtarët detare.

Transmetues celular, janë përdorur në këtë program për të bërë një rregullim të detajur dhe për të marrë rezultatet 12 vjeçare të kësaj pajisje e cila do të rritë ndërgjegjësimin e publikut për kafshë të egra të ndryshme të zonës.

Tifozët e peshkaqenëve janë në gjendje të ndjekin lëvizjet e kafshëve me anë të një app i lirë për smartphones dhe kompjuterat tabletë.

Brigjet e San Franciskos janë quajtur si "Serengeti blu", duke i krahasuar me rrugët migratore në Afrikë, përsa i përket numrit të madh të peshkaqenëve në këtë zonë.
Studimi zbuloi se ujërat ishin një pikë e nxehtë për një shumëllojshmëri të llojeve të ndrysme të peshkawenëve të cilët në varësi të temperaturës emigrojnë Meksikës dhe Kanadasë.

Sipas Prof Bllokut, peshkaqenë të madh të bardhë në veçanti kanë demonstruar një aftësi të pabesueshme të ngrohtë. Por për të hetuar më tej sjelljen e tyre, kërkohet një "observator celular".
Që në javën e parë të futjes së robotin në ujë, janë zbulur 5 peshkaqenë të bardhë ndërkohë priten rezultate të tjera dhe më të detajuara.

KOMENTE