English

Zbulohet mumia siberiane me tatuazhe të çuditshme

Një mumje Siberiane me tatuazhe të ndërlikuar në trupin e saj është zbuluar në Rusi.

Studiuesit vlerësojnë se gruaja misterioze, e njohur si princesha Ukok, ndoshta ishte 25 vjeç kur ajo vdiq rreth 2.500 vjet më parëraporton ABC. Ajo mendohet se ka qënë anëtare e fisit Pazyryk, nomadë që jetonin në malet Altai e Siberi. Mumje e saj u zbulua në vitin 1993. Ajo është mbajtur në permafrost, dhe kjo është arsyeja pse tatuazhet e saj janë ende të dukshme.

Për 19 vitet e fundit, mumja është mbajtur kryesisht në një institut shkencor në Novosibirsk. Tani, ajo do të zhvendoset "në shtëpi" për një mauzole në Muzeun Kombëtar Republikan, ku turistët mund të shohin mumjen dhe tatuazhet e saj në një sarkofag qelqi.

"Krahasuar me të gjitha tatuazhet e gjetura nga arkeologët në mbarë botën, ato të mumieve të popullit Pazyryk janë më të komplikuara dhe më të bukura," tha Dr Natalia Polosmak.

Polosmak ka shpjeguar domethënien e tatuazheve komplekse.

"Tattoos janë përdorur si një mjet për identifikim personal - si një pasaportë" tha ajo për The Times Siberian. "Pazyryks besonin se edhe tatuazhet do të jenë të dobishme në një jetë tjetër, duke e bërë të lehtë për të gjetur njëri-tjetrin pas vdekjes, për njerëzit e së njëjtës familje dhe kulturë"

"Kjo ishte një gjuhë e imazheve të kafshëve, e përdorur për të shprehur disa mendime dhe për të përcaktuar pozicionin e dikujt si në shoqëri dhe në botë."

"Princess" besohet të ketë qenë dikush e nderuar, me njohuri të veçantë, si një transmetues me famë folktale ose një ilaç. Ajo u varros me gjashtë kuaj që e shoqërojnë atë në jetën e përtejme.

Në vitin 1991, Alpinistët kanë gjetur "The Iceman tirol" në Alpet italiane. Ai kishte qenë varrosur 5,300 vjet para. Në shkurt, hulumtuesit në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara treguan se ata ishin në gjendje të dallonin gjenomin e tij - ADN e tij të plotë - dhe gjetën se ai kishte vuajtur shumë prej sëmundjes që njerëzin edhe sot, duke përfshirë një predispozicion për sëmundje të zemrës.

KOMENTE