English

Neil Armstrong, njeriu i parë që zbriti në Hënë, ndahet nga jeta

Astronauti amerikan Neil Armstrong, njeriu i parë që zbriti në Hënë, ka vdekur në moshën 82 vjeçare.

Një deklaratë nga familja e tij thotë se ai vdiq nga komplikimet e operacionit në zemër që ai bëri pak më parë këtë muaj.

Ai zbriti në Hënë më 20 korrik 1969, shkëlqyeshëm duke e përshkruar ngjarjen si "një hap i vogël për një njeri, por një kërcim gjigand për njerëzimin".

Presidenti amerikan Barak Obama tha se Armstrong ishte "në mesin e heronjve më të mëdhenj amerikanë, jo vetëm të kohës së tij, por i të gjitha kohërave".

Nëntorin e kaluar ai mori Medaljen e Kongresit Gold, çmimin më të lartë civil amerikan.

Ai ishte komandant i anijes Apollo 11. Më shumë se 500 milion shikues TV-vë në mbarë botën e panë kur ai zbriti në sipërfaqen e Hënës.

Armstrong dhe shokët e tij astronautë Edwin "Buzz" Aldrin kaluan gati tre orë duke ecur në Hënë, për të mbledhur mostra, kryerjen e eksperimenteve dhe duke marrë fotografi.

"Pamjet ishin thjesht madhështore, përtej çdo përvoje vizuale që unë kam qenë ndonjëherë i ekspozuar", ka thënë Armstrong.

KOMENTE