English

Fermerët përdorin llum kafeje për të mbrojtur perimet e tyre

Fermerët do të përpiqen me çdo kusht që të mos zbatojnë çfarë thonë librat për mbrojtjen e bimëve të tyre. Ata duan që të mbrojnë dhe të rritin perimet e tyre në mënyrë organike dhe jo me pesticiede.

Por fermerët kanë filluar t'ë hedhin llum kafeje rreth lakrave për të vrarë ligavecët dhe larvat e tyre që kanë pushtuar ato.

Ndërkohë ekspertët e BE-së bëjnë thirrje se nuk duhet të bëjnë këtë gjë pasi mund të rrezikohen nga ndonjë murtajë sekondare e ndonjë insekti tjetër dhe pastaj do t'i drejtohen përsëri ekspertëve.

Por fermerët besojnë në të, pasi shprehen se kafeina që ndodhet në kafe i largon ligavecët që ndodhen në perimet e tyre.
Rregullat thonë se çdo përbërës aktiv ose kimik i përdorura në kopshtari duhet të miratohet në mënyrë eksplicite dhe të vendoset në një listë të pesticideve të miratuara nga BE-ja.

Por kafeina nuk është testuar për efektivitetin e saj si një pesticid, ndikimin e saj në mjedis, dhe krijesa të tjera.
Kjo do të thotë se përdorimi i saj nuk është i lejuar. Gjithashtu ekpertët u thonë kopshtarëve se kanë thyer rregullat dhe do të gjobiten, dhe nëse ata kërkojnë më pas ndihmë nga ekspertët nuk do t'u jepet.

KOMENTE