English

5 ushtarë australianë vriten në Afganistan

Pesë ushtarë Australianë janë vrarë në Afganistan në dy incidente të ndara, thonë zyrtarët e mbrojtjes.

Tre ushtarë u vranë nga një njeri me uniformë i ushtrisë afgane në krahinën Uruzgan të mërkurën, dhe i fundit në një seri të ashtuquajturat sulme "jeshile në blu".

Në një incident tjetër, dy të tjerë u vranë në një aksident helikopteri në provincën Helmand të enjten.

Kryeministri Julia Gillard tha se "në një luftë të humbjeve kaq shumë kjo është dita e jonë më e keqe në Afganistan".

Ms Gillard ka lënë Ishujt Cook, ku ajo ishte në një Forum Paqësor, për t'u kthyer në Australi.

"Në vazhdën e këtij lajmi, kam bërë thirrjen e gjykimit që është e përshtatshme për mua që të kthehen," u tha ajo gazetarëve para se ajo të largohej.

NATO-ja insiston se strategjia e saj në Afganistan është ende në rrugën e duhur, por një pikë qendrore e planit të saj është se ushtarët e huaj do të shërbejnë së bashku duke trajnuar dhe afganë për shumë vite që do të vijnë.

Por kjo nuk është e mirë dhe realiste, duke pasur parasysh numrin gjithnjë e në rritje të forcave afgane të cilët kthejnë armët e tyre drejt aleatëve të tyre të huaj, thotë korrespondenti i BBC-së për lajme.gen.al

KOMENTE