English

Berisha inaguron rrugën Armath-Hamallaj-Hidrovor

Rruga e re do të ketë një impakt të madh në krijimin e vendeve të reja të punës dhe reduktimin e papunësisë për këtë zonë

Kryeministri Berisha mori pjesë të shtunën paradite, në inaugurimin e rikonstruksionit të rrugës Armath- Hamallaj- Hidrovor. Rruga me gjatësi 5,1 kilometra dhe gjerësi 6 metra, e rikonstruktuar në përputhje me të gjitha standardet bashkohore infrastrukturore përbën një investim prej 172 milion lekë, financuar nga qeveria shqiptare, BERZH dhe BEI. Ajo fillon në aksin e Rrugës Nacionale Maminas – Shenpjeter, pranë fshatit Armath, përshkon fshatin Hamallaj dhe përfundon në bregdet prane Hidrovorit. Rruga, nga e cila përfitojnë 15 mijë banorë përshkon territorin administrativ te Bashkisë Manzë dhe Sukth, te cilat i lidh me bregdetin e Hamallajt.

Nëpërmjet këtij segmenti rrugor banoret e zonës dhe pushuesit mund te frekuentojnë bregdetin e Hamallajt, te lëvizin në qendrat shëndetësore, administrative dhe ato te edukimit. Gjithashtu kjo rrugë u vjen ne ndihmë dhe fermerëve, pasi ne të dy anët e saj ndodhen toka bujqësore, duke u bërë kështu një shtysë për zhvillimin e ekonomisë lokale.

Gjatë këtyre viteve në qarkun e Durrësit janë ndërtuar 540 km rrugë, në të cilat përfshihen 300 km rrugë lokale në komuna dhe bashki, 136 km rrugë kombëtare dhe 104 km rrugë rajonale. Gjithashtu në Durrës është ndërtuar Universiteti dhe 62 shkolla dhe kopshte. Janë rikonstruktuar spitalet e maternitetet e rretheve Durrës e Kruje dhe jane ndertuar edhe 107 ambulanca e qendra shëndetësore. Ndër të tjera janë rikonstruktuar e ndertuar 112 sisteme Ujësjellësish e KUZ, si dhe janë subvencionuar 850 ha ne ullinj,vreshtari, sera e mbrojtje bimesh, nga të cilat kane përfituar 3200 fermerë e blegtore.

Për sa i përket bizneseve, ato janë dyfishuar me 8000 bisnese te reja. Nga 8200 bisnese prezente në vitin 2005, në 16200 biznese në vitin 2012, nga te cilat 1100 janë bisnese turistike.

* * *

Kryeministri Berisha i shoqëruar edhe nga autoritet lokale të zonës zhvilloi një takim me banorët, të cilëve iu uroi rrugën e re dhe iu premtoi se investimet në infrastrukturën e kësaj zone do të vijojnë me intensitet edhe në të ardhmen, duke nxjerrë më shumë në pah vlerat e saj të mrekullueshme turistike.

Duke theksuar se ulja e papunësisë është një ndër prioritetet më kryesore të qeverisë, Kryeministri tha në fjalën e tij, se rruga e ndërtuar ka një impakt të madh në krijimin e vendeve të reja të punës në këtë zonë me një perspektivë premtuese, si përsa i përket turizmit, ashtu edhe në bujqësi.

Kryeministri tha se rrugët janë interesi jetik i të gjithë shqiptarëve, pavarësisht nga bindjet e tyre politike e partiake dhe politika bllokuese e ndjekur në vazhdimësi nga opozita nuk është në interes dhe dobi të qytetarit shqiptar. Në këtë kontekst, Kryeministri premtoi se rrugë të reja do ti shtohen rrjetit infrastrukturor të vendit, me qëllim përmirësimin dhe lehtësimin e jetesës së qytetarëve, kudo që ata jetojnë.

KOMENTE