English


Kur sperma është normale?

Çfarë është sperma normale?

Sperma është zakonisht e bardhë apo gri, por nganjëherë mund të duket e verdhë. Sperma rozë apo e kuqe sugjeron se gjaku është i pranishëm.
Edhe pse kjo ndodh shumë rrallë për shkak të një problemi serioz shëndetësor, burrat me spermë që duket e përgjakur duhet të kërkojnë këshilla nga mjeku i familjes.

Mpiksja e spermës pothuajse ndodh menjëherë pas derdhjes, duke formuar një lëng ngjitës, si pelte. Ajo do të lëngëzohet përsëri në 5-40 minuta.
Është mjaft normale për spermën që të formohet si pelte dhe kjo nuk tregon ndonjë problem shëndetësor apo fertilitet. Dështimi i koagulimit dhe lëngëzimit të mëvonshëm mund të shkaktojë probleme të pjellorisë. Pra vonesa në kohë e këtyre dy problemeve.
Vëllimi mesatar i spermës së prodhuar në derdhje është 2 derinë 5ml. Volumet vazhdimisht më pak se 1.5mL (hypospermia) ose më shumë se 5.5ml (hyperspermia) janë ndoshta abnormale.
Vëllime të ulëta mund të ndodhin pas shumë derdhjeve të shpeshta dhe volume të larta shihen pas mospërdorimit të zgjatur, pra mos derdhje për një kohë më të gjatë.
Organizata Botërore e Shëndetësisë parashikon përkufizimin e një sperme normale sipas disa parametrave si më poshtë:

- përqendrimi i spermatozoidëve duhet të jetë së paku 20 milionë për ml
- vëllimi total i farës duhet të jetë së paku 2ml
- numri i përgjithshëm i spermatozoidëve në derdhje duhet të jetë së paku 40 milionë
- të paktën 75 për qind të spermatozoidëve duhet të jenë të gjallë
- së paku 30 për qind të spermatozoidëve duhet të jenë në formës normale
- të paktën 25 për qind e spermatozoidëve duhet të notojnë me lëvizje të shpejta përpara
- të paktën 50 për qind e spermatozoidëve duhet të notojnë përpara, edhe në qoftë se kanë ngadalësi.

Është mjaft e habitshme se sa spermatozoidë të vdekur dhe të parregullt mund të jenë të pranishëm në një mostër 'normale'.
Matja dhe numërimi i spermatozoidëve është një biznes shumë teknik dhe rezultatet mund të ndikohen nga shumë faktorë, përfshirë edhe gjatësinë e kohës midis derdhjes së spermës dhe mostrës së analizës, dhe se si mostra është mbajtur kur transportohet në laborator.
Nuk mund të jetë ndryshim i madh në numërimin e spermatozoidëve në një individ, madje edhe më shumë se disa ditë. Është e rëndësishme që të paktën dy, mundësisht tre ose më shumë, mostra të jenë analizuar, të paktën çdo 2-3 javë larg. Një mostër e vetme është e pamjaftueshme për të vlerësuar cilësinë e spermës.
Numërimi i spermatozoidëve është vetëm një tregues i kapacitetit për fekondimin dhe një akuzë normale nuk garanton sukses.
Përveç kësaj, edhe shumë mostra nuk janë të nevojshme, pasi dhe shumë heqje sperme gjithashtu mund të rezultojë me probleme të pjellorisë.

KOMENTE
 • Lela15:38 - 10 Shtator 2017
  Jam 16 vjecar dhe shikoj qe sperma ime eshte pak si e verdhe dhe e lenget. Mund te ndodhevkjo nga masturbimi i shpeshte dhevi perditshem madje? Ka raste masturboj 2 here ne dite. Ju lutem me ndihmoni. Faleminderi
 • Anonim16:08 - 01 Shtator 2017
  Jam nje djal 20 vjec .Kam kryer maredhenie para 1 muaj . Zakonisht masturbohesha shpesh kohet e fundit nuk kam me deshire per sex e masturbohem rralle. A kam ndonje problem me spermen sepse heren e fundit sasia ishte me e vogel se heret e tjera ? Te lutem ktheni pergjigje
 • pseu00:16 - 17 Mars 2017
  a eshte normale qe nje sperme te jete e lengshme... si prsh.. jo e trashe dhe e pa ngjitshme.. ju lutem me ktheni pergjigje
 • gimsi22:33 - 13 Tetor 2016
  Mirmrama . Mbasi e hedhi spermen dhe e shof qe eshte si ngjyr e verdh dhe si disa copeza te vogla si gell amun te me tregoni se a esht normale apo jo normale faleminderit
 • Ridvan01:31 - 06 Korrik 2016
  Mirembrema kam nje pytje per spermen. Mbasi e hedhi spermen dhe e shof qe eshte si ngjyr e verdh dhe si disa copeza te vogla si gell amun te me tregoni se a esht normale apo jo normale faleminderit
 • Kosova11:54 - 26 Mars 2016
  Jam nje djal 19 vjeqar dhe kur ta hedhi spermen jasht esht disi ngjyr verdh edhe do porca tvegjel kur i prek ato jon si ngjites e ju kisha lut mem kthy prgj se qka dmth kjo a jam i semur a eshte gje normale