English

Qeveria japoneze në bisedime për blerjen e ishujve

Mediat Japoneze thonë se qeveria ka arritur një marrëveshje për të blerë ishujt e kontestuar në Detin e Kinës Lindore nga pronari i tyre privat.

Qeveria do të paguajë 2.05bn jen (26m $) për të blerë ishujt e njohur si Senkaku në Japoni dhe Diaoyu në Kinë.

Nuk kishte asnjë konfirmim nga zyrtarët, por raportet janë kryer nga degët e mëdha të medias japoneze, duke cituar burimet qeveritare.

Guvernatori i Tokios qe shprehur hapur duke kërkuar gjithashtu për të blerë ishujt.

Shintaro Ishihara ka mbledhur donacione publike për blerjen nga qeveria metropolitane e Tokios, në mes të tensioneve të larta me Kinën mbi zinxhirin e ishullit.

Në një konferencë për shtyp të rregullt, Shef i Kabinetit, Sekretari Osamu Fujimura tha se qeveria dhe pronari kanë qenë në bisedime, por nuk do të komentojnë mbi detajet e diskutimit.

"Ne jemi duke negociuar me pronarin, ndërsa ne përpiqemi për të kuptuar se ku qëndron situata ndërmjet [pushtetit qendror] dhe qeverisë metropolitane të Tokios," tha ai.

Njoftimi do të bëhet ", kur ne të arrijmë një rezultat pas përfundimit të procesit", tha ai.
Një zëdhënës i ministrisë së jashtme kineze tha se Pekini po monitoron situatën.

"Qeveria kineze është duke monitoruar zhvillimet nga afër dhe do të marrë masat e nevojshme për të mbrojtur sovranitetin e saj territorial kombëtar," tha Hong Lei.
Arkipelagu përbëhet nga pesë ishuj dhe tre shkëmbinj nënujorë.
Japonia, Kina dhe Tajvani pretendojnë se ata janë të kontrolluara nga Japonia.
Japonezi biznesmen Kunioki Kurihara zotëron tre ishuj, të cilët ai jep me qira për shtetin japonez.
Ishujt kanë qenë fokusi i një mosmarrëveshje të madhe diplomatike ndërmjet Japonisë dhe Kinës në 2010.

KOMENTE