English

Berisha: Internet falas në 1200 zyra në të gjithë vendin

Kryeministri Berisha mori pjesë, sot paradite, në Forumin rajonal për Evropën mbi internetin me brez të gjerë (Broadband), që po zhvillon punimet në Tiranë, me fokus: Broadband-i një shtyllë e zhvillimit ekonomik dhe social. Ky aktivitet organizohet nga Ministria për Inovacionin dhe TIK, në bashkëpunim me Unionin Ndërkombëtar të Telekomunikacionit (ITU).

Të pranishëm në këtë Forum ishin Ministri për Inovacionin dhe TIK z. Genc Pollo, Sekretari i Përgjithshëm i ITU-së, z. Hamadoun Touré, Drejtori i Zyrës së Zhvillimit të Telekomunikacionit të ITU-së, z. Brahima Sanou, ministra të kësaj fushe të vendeve të rajonit, si dhe drejtues të autoriteteve rregullatore, apo menaxherë të telekomunikacionit dhe TIK të vendeve të rajonit dhe të Evropës.
Ky forum rajonal është një mundësi për një dialog të nivelit të lartë mes palëve të interesuara rreth strategjive dhe politikave për zhvillimin e Broadband-it në rajon, si dhe një rast për të diskutuar sfidat dhe mundësitë e ofruara nëpërmjet rrjeteve me shpejtësi të lartë dhe ofrimit të shërbimeve elektronike me anë të infrastrukturës moderne, duke përfshirë, të mësuarit elektronik (e-learning), e-Qeverisjen, e-Shëndetësinë etj. Forumi gjithashtu do të jetë një rast i mirë për të diskutuar mbi sfidat e mundshme të adresuara në nivel rajonal, të cilat mund të përpunohen më tej në kuadrin e përgatitjeve për Konferencën Botërore të Zhvillimit të Telekomunikacionit (WTDC-14).
Kryeministri Berisha, në përshëndetjen e tij, theksoi se ëndrra për Shqipërinë dixhitale tashmë është një realitet i prekshëm në vend dhe siguroi se qeveria që ai drejton do të vazhdojë t’i qëndrojë fuqishëm synimit të saj për të krijuar të gjitha kushtet e infrastrukturës dixhitale në çdo cep të vendit. Duke sjellë në vëmendje hapat e mëdha që janë bërë në drejtim të informatizimit të shumë shërbimeve në vend, Kryeministri përmendi One Stop Shop për bizneset, për licencat, e-taksa, e-dogana, ndërtimin e sistemit të gjurmimit të dokumenteve brenda administratës, etj. Ai siguroi se po punohet për ndërtimin e një sporteli të vetëm për të gjitha shërbimet për qytetarët shqiptarë, si dhe për dixhitalizimin e plotë të shumë fushave të tjera si, dixhitalizimi i shërbimit shëndetësor, i sektorit bujqësor, etj.

“Këtë vit ne do të sigurojmë internet falas në 1200 zyra në të gjithë vendin dhe nuk duhet të ketë pengesa në përdorimin e tij për shkak të tarifave. 125 projekte po vazhdojnë në të gjitha fushat”, u shpreh Kryeministri Berisha duke shprehur besimin se nuk ka forcë më të shpejtë shtytëse për zhvillimin sesa ICT, prandaj qeveria po punon me durim e me këmbëngulje për ta kthyer vendin në një vend plotësisht dixhital.

KOMENTE