English

Gjumi i keq mund të jetë shenjë për Alzheimer

Problemet e gjumit mund të jenë një shenjë e hershme e sëmundjes Alzheimer në qoftë se një studim në minj vlen edhe për njerëzit, thonë hulumtuesit.

Clumps e proteinave, të quajtura pllaka, në tru mendohet se në tru janë një komponent kryesor i sëmundjes.

Një studim, i botuar në revistën Science Medicine translational, tregoi se kur pllakat janë zhvilluar, minjtë filluan ndërprerjen e gjumit.

UK Research Alzheimer argumentoi se nëse lidhja do të provohet, mund të bëhet një mjet i dobishëm për mjekët.

Njerëzit nuk tregojnë probleme me kujtesën e tyre apo qartësinë e mendimit, por ato shenja shfaqen kur sëmundja ka avancuar shumë. Në këtë pikë, një pjesë e trurit do të jetë shkatërruar, dhe trajtimi do të jetë shumë i vështirë, ose ndoshta edhe i pamundur.

Një nga studiuesit, Prof David Holtzman, tha: "Në qoftë se anomalitë e gjumit fillojnë këtë fillim në rrjedhën e sëmundjes Alzheimer njerëzore, këto ndryshime mund të na japin një shenjë të lehtë por të dallueshme të sëmundjes."

KOMENTE