English

Vaj susami dhe përfitimet shëndetsore

Vaj susam, i quajtur gjithashtu gingelly vaj ose vaj til, është vaj që rrjedh nga farat e susamit . Në disa zona ajo është përdorur zakonisht për gatim dhe në disa të tjera si piper për të shtuar aromën e ushqimeve. Vaj susami është përdorur edhe në pjesë të ndryshme të botës për masazh dhe në adhurim. Aigjithashtu ka disa përfitime shëndetësore.

Ka dy lloje kryesore të vajrave të susamit në dispozicion.

. Vaj i ftohtë susam është vaj që del nga shtypja direkt e farave të susamit. Është i lehtë në ngjyrë dhe ka një aromë të butë. Ka edhe vaj susam i thekur i cili shtypet nga farat thekura të susamit.

Vaji i susamit ka shumë antioksidantë në të, që do të thotë se ai nuk prishet lehtë ashtu si vajrat e tjerë. Vaj susam mund të përdoret për të gatuar edhe në tiganisje. Vaj susam i thekur, nuk është përdorur zakonisht në gatim, pasi aroma e tij bëhetë e rëndë nga temperatura e lartë në zjarr, ndaj vaj susam i thekur është më i përshtatshëm si një piper për të shtuar aromën.


Ashtu si vaji i ullirit, edhe vaji i susamit është një lloj vaji mjaft i mirë për ju. Ai është plot me mono-dhe polyunsaturated të acideve yndyrore që ndihmon për të reduktuar Kolesterolin e keq ose (LDL) kolesterol. Disa hulumtime tregojnë se edhe ky mund të ndihmojë në uljen e presionit të lartë të gjakut. Ai gjithashtu përmban dy lloje antioksidantë-sesamol dhe sesamin. Antioksidantët ndihmojë në uljen e radikaleve të lira - substanca që ndodhen në trupin tuaj dhe që mund të çojnë në shkatërrimin e qelizave.

Vaji i susamit gjithashtu përmban vitaminë E dhe B kompleks e cila ndihmon lëkurë të duket e shëndetshme. Ajo i sjell lagështinë një lëkure të thatë dhe mund të ndihmojë për të parandaluar ekzemë, psoriasis , dhe blemishes. Disa njerëz gjithashtu e përdorin atë si një trajtim për flokët. Ajo ka qenë përdorur edhe për masazh koke. Ka edhe disa që besojnë se ajo mund të parandalojë humbjen e flokëve.

KOMENTE