English

Njerëzit modernë e kanë prejardhjen nga Afrika

Teoria se njerëzit modernë kanë erdhur nga një vend i Afrikës ka qenë i sfiduar nga hulumtimet e reja.
Një studim tregoi se popujt Khoe dhe San në Sahara janë nën pasardhësit e diversifikimit të hershëm në historinë e njerëzimit, rreth 100,000 vjet më parë.
Gjetjet, që përfshinë 220 pjesëmarrës që përfaqësonin 11 popullsi në të gjithë Afrikën Jugore, zbuluan rreth 2.3 milion variante të ADN-së individit, në bazë të revistës Shkenca.
Kjo është menduar të jetë për shkak të shtresimit dhe mbarështimit gjenetik - dhe jo në mënyrë të rastësisshme.
Një grup shkencëtarësh ndërkombëtarë nga Suedia dhe Afrika e Jugut kryen studimin më të madh genomik të bërë ndonjëherë në mesin e grupeve folëse Khoe dhe San.
Hulumtuesit vlerësojnë se popullsia veriore nga San Namibi dhe Angola është e ndarë nga popullsitë e Khoe dhe San që jetojnë në Afrikën e Jugut rreth 40.000 vjet më parë.
Dr Carina Schlebusch, i Universitetit Witwatersrand, në Johanesburg, i tha shkencës: "Është e habitshme shumëllojshmëria etnike në mesin e grupit Khoe-San.
Ne ishim në gjendje për të parë shumë aspekte të historisë së gjallë që i dha rrite në këtë diversitet,ADN -së së tyre. "
Shumë shkencëtarë besojnë se njerëzit modernë e kanë origjinën nga një rajon në Afrikë para përhapjes në Evropë dhe Azi rreth 60.000 vjet më parë.

Të dhënat gjenetike gjithashtu tregojnë se si gjeneratat e Khoe-San janë përshtatur me mjedisin e tyre që përfshinte funksionin e muskujve, përgjigje imune, dhe mbrojtje nga rrezet UV.
Aftësitë bujqësore ishin zhvilluar dhe përhapur në të gjithë Afrikën e jugut me kontribute gjenetike midis një grupi San jugore dhe njerëz në Afrikën Lindore.
Gazeta Shkenca njoftoi se hulumtuesit janë fokusuar në sinjale në të gjithë gjenomin e përshtatjeve të lashta që kanë ndodhur përpara ndarjes historike të racës San-Khoe nga njerëzit e tjerë.
Bashkë-autori Pontus Skoglund, nga Uppsala, i tha: "Edhe pse të gjithë njerëzit sot, kanë kryer variante të ngjashme në këto gjene, divergjenca mes Khoe-san dhe grupeve të tjera njerëzore na lejon të shohim qartë gjenet që kanë qenë të shpejta në paraardhësit dhe evolucionin e të gjithëve prej nesh që jetojmë sot në planet.
Studimi do të vazhdojë më vonë edhe për zbulimin dhe lidhjen e sëmundjeve.

KOMENTE