English

Udhëheqësit sudanezë, marrëveshje për rifillimin e shitjes së naftës

Udhëheqësit e Sudanit dhe Sudanit të jugut kanë rënë dakord në një marrëveshje që në kushte siguri të nisin tregëtinë e naftës përsëri. Kjo vjen për lehtësimin e tensioneve që i sollën ata në prag të një lufte në muajin prill.

Omar al-Bashir dhe homologu jugor Salva Kiir nënshkruan marrëveshjen pas ditësh bisedime në kryeqytetin e Etiopisë.

Ata ranë dakord për të ngritur një zonë të demilitarizuar, dhe konkluduan edhe marrëveshje të tjera që mund të lejojnë rifillimin e shitjeve të naftës.

Sudanin e jugut fitoi pavarësinë vitin e kaluar pas më shumë se dy dekadave të luftës civile.

Z. Kiir tha se marrëveshjet e nënshkruara të enjten sollën fundin e një konflikti të gjatë dhe përshëndetën këtë si një "ditë të madhe në historinë e rajonit".

Z. Bashir e përshkruar homologun e tij jugor si një "partner paqeje" dhe la të kuptohej se nuk do të zhvillohen bisedimet për të hapur kufirin.

Si Sudani dhe Sudani Jugor janë të varur nga të ardhurat e tyre të naftës, të cilat përbëjnë 98% të buxhetit të Jugut të Sudanit. Por të dy vendet nuk mund të bien dakord se si të ndajnë pasurinë e naftës. Rreth 75% e naftës qëndron në Jug, por të gjitha tubacionet kalojnë në veri. Kjo është frika se mosmarrëveshjet mbi naftën mund të çojnë dy fqinjët të kthehen në luftë.

KOMENTE