English

FDA miraton vaksinën e gripit 2012-2013

Food dhe Drug Administration në SHBA njoftoi të hënën se ka miratuar formulimin e vaksinës së gripit për vitin 2012-2013.
Çdo vit ekspertë nga FDA, Organizata Botërore e Shëndetësisë, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), dhe të tjerë ekspertë të shëndetit publik, studiojnë mostra të virusit të influencës dhe modele globale të sëmundjeve për të identifikuar virusin që mund të shkaktojë sëmundjen më të gjatë të gripit të sezonit të ardhshëm.
Bazuar në këtë informacion dhe në rekomandimet e vaksinave dhe Produkteve Biologjike të Komitetit Këshillues, të FDA-së, shtamet e përzgjedhur për përfshirjen në vaksinat e gripit 2012-2013 janë:

A/California/7/2009 (H1N1)-si virus
A/Victoria/361/2011 (H3N2)-si virus
Virusi B/Wisconsin/1/2010-like.

Ndërsa virusi H1N1 është i njëjtë si ai që është përfshirë në vaksinat e gripit 2011-2012, virusi H3N2 dhe virusi B i gripit të këtij viti, ndryshon në vaksinat e gripit 2011-2012.

Vaksinimi mbetet themeli i parandalimit të gripit, një sëmundje ngjitëse e frymëmarrjes të shkaktuara nga viruset e gripit që sjell infektimin e hundëve fytit dhe mushkërive. Vaksinat sezonale të këtij viti do të ofrojnë mbrojtje kundër tre presione të virusit të influencës që tregon mbikqyrjes globale që ka të ngjarë të jenë më të shpeshtë dhe që do të qarkullojnë gjatë sezonit të ardhshëm.
Nuk është gjithmonë një mundësi optimale për të parandaluar totalisht gripin, por dhe nëse personat do të sëmuren nga gripi, vaksina ndihmon që gripi të kalohet shumë herë më lehtë, të ndihmojë në parandalimin e gripit të lidhur me komplikime.
"Mënyra më e mirë për të parandaluar gripin është duke u vaksinuar çdo vit," tha Karen Midthun, MD, drejtor i Qendrës për Vlerësimin dhe Kërkimin në FDA Biologics . "Kjo është veçanërisht e rëndësishme për të marrë vaksinat këtë vit për shkak se dy nga tre presione të virusit të përdorura në vaksinat e gripit për këtë këtë sezon ndryshojnë nga shtamet e përfshira në vaksinat e vitit të kaluar."

Prodhuesit e licencuar për të prodhuar vaksinën e 2012-2013 të gripit dhe të emrave të markave të vaksinave për sezonin e ardhshëm të gripit janë:

Afluria, prodhuar nga CSL Limited;
Fluarix, prodhuar nga GlaxoSmithKline Biologicals;
FluLaval, prodhuar nga Korporata ID Biomedical;
Flumist, prodhuar nga MedImmune vaksinave Inc;
Fluvirin, prodhuar nga Novartis Vaksinat dhe Diagnostics Limited dhe
Fluzone, Fluzone High-Doza dhe Fluzone intradermal, prodhuar nga Sanofi Pasteur.

KOMENTE