Warning: file_get_contents(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153

Warning: file_get_contents(): Failed to enable crypto in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153

Warning: file_get_contents(https://www.njoftime.net/service/xml-last-ads/): failed to open stream: operation failed in /var/www/vhosts/lajme.gen.al/httpdocs/v2/site/controllers/genel.php on line 1153
Pse duhet të hamë kungull?
English

Pse duhet të hamë kungull?

Kjo është koha e vitit kur kungulli gjendet me bollëk. Përveçse dekorativ kungulli gjithashtu mund të konsiderohet një nga produktet kryesore ushqimore shumë natyrore. Mishi (të themi) dhe farat e kungullit janë plot me antioksidantë, vitamina dhe minerale.

Kungulli është një nga burimet e pasurisë të natyrës me alfa-caroten, një carotenoid që konvertohet në Retinol, një formë e vitaminës A . Kjo vitaminë nxit vizione të shëndetshme dhe shëndetin imunitar. Alfa-carotene është konsideruar si një anti-plakje, lëndë ushqyese për shëndetin e lëkurës të mirë, sepse ajonxit në procesin e ripërtëritjes dhe rrit prodhimin e kolagjenit të lëkurës rinore, të qetë. Një tjetër carotenoid në kungull, beta-carotene, gjithashtu nxit shëndetin e lëkurës.

Vitaminat C dhe E ndodhen në kungull. Vitamina C është e njohur për forcimin e sistemit imunitar, por edhe promovon shëndetin kardiovaskular. Së bashku me carotenoids gjendet në kungull, edhe Vitamina E që promovon lëkurë të shëndetshme duke mbrojtur trupin nga dëmtimi i diellit.

Kungujt janë gjithashtu burim i mirë ifibrave natyrore. Vetëm një gjysmë filxhan kungull ju jep 5 gram fibra. Fibrat ndihmojnë në promovimin e tretjes të mirë dhe shëndetin gastrointestinal . Ajo gjithashtu mbështet humbje peshe, shëndetin kardiovaskular dhe ndihmon në ruajtjen e niveleve të shëndetshme të kolesterolit tashmë brenda një vargu normal.

Përveç kësaj, përmban vitamina të tjera ushqyese dhe minerale. Kalium, magnez dhe vitaminë B5 janë gjetur të gjitha në tulin e kungullit.

Farat e kungullit janë mjaft organike dhe ushqye për trupin. Ato janë një burim natyror i vitaminës E, hekur, magnez, kalium, zink dhe acide yndyrore esenciale.

Është i lehtë dhe i shijshëm edhe përdorimi i pjekur i kungullit. Përveçse të freskët që e gjeni në vjeshtë, dhe i konservuar ka po aq cilësi sa i freskët.

KOMENTE