English

19 vjeçarja që nuk donte të vdiste, ka tronditur Danimarkën

Një vajzë adoleshente në gjendje kome pas një aksidenti katastrofik me makinë u deklarua nga mjekët se truri i saj kishte vdekur.
Carina Melchior mbahej në jetë përmes aparaturave dhe mjekët këshilluan prindërit për dhurimin e organeve.
Por për habinë e stafit në Spitalin Aarhus, në Danimarkë, 19-vjeçarja papritmas hapi sytë dhe filloi të lëvizte këmbët e saj.

Ajo tani është duke bërë një rikthim të mirë në një qendër rehabilitimi dhe është në gjendje të ecë, të flasë dhe madje edhe të ngasë kalin e saj Matilda.

Familja e saj ka paditur stafin e spitalit për dëmet, duke pretenduar se mjekët kishin qenë të dëshpëruar dhe ishin duke u nxituar në marrjen e organeve të saj.

"Ata banditë me bluza të bardha hoqën dorë shumë shpejt, sepse ata donin një donator organesh", ka thënë Kim, babai i saj për gazetën daneze Ekstra Bladet.
Avokati i familjes Nils Fjeldberg tha se kjo është një traumë e madhe, si për të dhe prindërit e saj të cilët ishin të bindur se nuk kishte asgjë tjetër që mund të bëhet dhe ranë dakord për të dhuruar organet e saj," tha ai për gazetën.
Zonjusha Melchior, tani 20, u rrëzua me makinën e saj në tetor të vitit të kaluar.
Ajo qëndroi në spital për tre ditë, dhe më pas mjekët konstatuan se truri i saj kishte vdekur dhe ajo nuk kishte më shpresa duke u konsultuar me familjen e saj në lidhje me ndalimin e trajtimit.
Kështu ata ranë dakord për të dhuruar organet e saj.
Në një dokumentar në lidhje me jetën e saj të quajtur "Vajza që nuk do të vdesë", thotë se Carina është e bindur se ajo do të shërohet dhe se shpreson të lëvizë në në banesën e saj në të ardhmen.
"Dhe unë do të punoj si një grafik-dizajner dhe do të jem në gjendje të ngas Matildën siç duhet," tha ajo.

Rasti ka ndezur një debat publik në Danimarkë në lidhje me donacionet.
Qeveria daneze po harton udhëzime të reja për të parandaluar mjekët nga bërja e përgatitjeve për të hequr organet derisa pacienti të shpallet zyrtarisht klinikisht i vdekur.

Një mjek danez i cili foli me MailOnline tha se ishte një rast i pafat i në komunikimin mes familjes Carina dhe mjekëve në Aarhus.
"Historia thotë shumë për rëndësinë e komunikimit në një marrëdhënie doktor-pacient", tha mjeku. "Nëse mjekët do të ishin shprehur ndryshe, prindërit nuk do të ishin ndjerë të keqtrajtuar."
"Nga ana mjekësore, nuk janë bërë gabime.
"Në fakt, mjekët shpëtuan jetën e saj me trajtimin që i dhanë asaj.
"Dhe ata nuk ishin duke shkuar për të marrë organet e saj, ajo ishte thjesht një bisedë në lidhje me dhurimin e organeve në qoftë se truri i saj do të shpallej i vdekur."
Mjekët në spitalin e Aarhus-it kanë kërkuar ndjesë për dështimet në komunikim gjatë trajtimit të Carina-s dhe kanë thënë se kanë bërë një gabim.

KOMENTE