English

Hillary Clinton, sekretarja amerikane vijon turin në Ballkan. Nesër pritet të mbërrijë në Tiranë

Sekretarja amerikane e Shtetit, Hillari Klinton mbërriti në Bosnje ditën e hënë ku do të zhvillojë një turne në pesë-vende të Ballkanit, me synimin e nxitjes për integrim më të madh të rajonit të paqëndrueshme në BE dhe NATO.

Clinton, sot së bashku me shefen për politikën e jashtme në Bashkimin Evropian, Katherine Ashton, do të takohen me anëtarët e presidencës së Bosnjes për të diskutuar edhe mbi çështjet e buxhetit, qeverisjes dhe privatizimit të pronës shtetërore. Ajo pritet ti bëjë thirrje Bosnje të përshpejtojë reformat në vend.

Mesazhi nga Sekretarja Klinton dhe Përfaqësuesja e Lartë Ashton do të jetë se ... ne do të dëshironim të shohim (Bosnjën) një anëtare të Bashkimit Evropian / NATO, por ne duhet të zbatojmë me të vërtetë reformat e nevojshme," tha një zëdhënës i Departamentit të Shtetit, duke kërkuar që të mbetet anonim.

Përmes ndërmjetësimit të SHBA-së, në marrëveshjen e Dejtonit për paqe 1995, Bosnja përbëhet nga dy gjysma të pavarura - Republika Srpska e serbëve dhe Federata Muslimano-Kroate. Secila nga dy gjysmat, të cilat janë të lidhura me institucione të dobëta qendrore, ka qeverinë e vet.
Përçarje etnike në Bosnjë, është më e thellë se kurrë me serbët që hedhin poshtë çdo nxitje të institucioneve qendrore, duke paralajmëruar se subjekti i tyre duhet të negociojë veçmas në hyrjen në BE.
Sarajeva mbetet prapa fqinjëve të saj në rrugën për në BE. Bosnja është i vetmi vend i Ballkanit që ka ende për të aplikuar për anëtarësim në BE, të cilën ndoshta do ta bëjë deri në fund të këtij viti.
Ministri i Jashtëm i Bosnjes Zllatko Lagumxhija tha se vizita e Klintonit ishte një "mesazh i fortë që tregon se SHBA është në këmbë nga Bosnja dhe dëshiron suksesin e saj si një shtet dhe si shoqëri.
"Ne mbështetemi në marrjen e mbështetjes për anëtarësimin në BE dhe NATO, por edhe një thirrje të qartë për të gjithë aktorët politikë në Bosnje se procesi i reformave nuk ka alternativë dhe se si duhet të përshpejtohet", tha Lagumxhija AFP.
Të martën, sekretarja Clinton dhe baronesha Ashton do të udhëtojnë për në kryeqytetin e Serbisë, Beograd, dhe më pas do të udhëtojnë drejt Prishtinës.
Zyrtarët e BE-së i kanë bërë thirrje Beogradit që të normalizojë marrëdhëniet me Kosovën, të cilat kanë qenë të paqëndrueshme që kur shqiptarët e Kosovës shpallën pavarësinë nga Serbia. Shtetet e Bashkuara dhe shumë vende të tjera e kanë njohur pavarësinë e Kosovës, por pakica serbe e vendit, dhe vetë Serbia, refuzojnë ligjshmërinë e qeverisë së Kosovës.
Në kryeqytetin e Kroacisë, Zagreb, sekretarja Klinton do të përshëndesë anëtarësimin e Kroacisë në Bashkimin Evropian vitin e ardhshëm.
Nga Zagrebi sekretarja Klinton do të vizitojë Tiranën për të marrë pjesë në 100 vjetorin e pavarësisë së Shqipërisë.

KOMENTE