English

Presidenti Barack Obama ri-zgjidhet për një mandat të dytë

Presidenti Barack Obama ri-zgjidhet për një mandat të dytë, duke mundur republikanin Mitt Romney.

Me rezultate në shumicën e shteteve, presidenti i i rizgjedhur i Amerikës ka siguruar 270 vota në Kolegjin Zgjedhor të nevojshme për të fituar garën.

Z. Obama fitoi përkundër pakënaqësisë së vazhdueshme në ekonomi kundrejt një sfide të mirë-financuar nga zoti Romney.

Ai fitoi me një diferencë të rehatshme, edhe kur shteti i Floridës mbetet shumë afër për të telefonuar.

Në Florida zoti Obama fitoi 303 vota elektorale dhe zoti Romney 206.

Në Çikago, Obama përshëndet mbështetësit që brohorisnin dhe e përgëzoi zotin Romney dhe kandidatin republikan zëvendës presidencial Paul Ryan në fushatën e tyre të ashpër.

"Ne kemi zgjedhur veten lart, ne kemi luftuar në rrugën tonë dhe ne e dimë që në zemrat amerikane ditë akoma më të mira do të vijnë." tha ai.

Ai u zotua të punojë me udhëheqësit republikanë në Kongres për të reduktuar deficitin e buxhetit të qeverisë, të fiksojë kodin e taksave dhe reformimin e sistemit të imigracionit.

"Ne jemi një familje amerikane, rritemi së bashki si një komb. " tha ai.

Në Boston, zoti Romney uroi presidentin dhe tha: "Këto zgjedhje ishin të gjata, por parimet tona durojnë", tha ai. "Unë uroj që unë kam qenë në gjendje për të përmbushur shpresat tuaja për të udhëhequr vendin në një drejtim tjetër."

Sipas kushtetutës amerikane, çdo shtet ka dhënë një numër të votave elektorale në proporcion të përafërt të popullsisë së saj. Kandidati i cili fiton 270 vota elektorale - mbizotërues në shumë shtete fituese bëhet president.

Votimi popullor, i cili është simbolikisht dhe politikisht i rëndësishëm, por jo vendimtar në garë, mbetet shumë afër për të telefonuar.

Të martën, presidenti mbajti në bisedë telefonike në Shtëpinë e Bardhë duke i mbajtur shtetet demokratike solide dhe një numër të shteteve ritëm të rëndësishme të tilla si Kolorado, Pensilvani, Iowa, Michigan, Minnesota, Virxhinia dhe Wisconsin. Fitorja e tij e ngushtë në Ohajo, vulosi fitoren.

Senati fitohet nga demokratët ndërsa Dhoma e Përfaqësuesve nga republikanët
Ndërkohë, Presidenti i ardhshëm i Shteteve të Bashkuara do të duhet të punojnë me një Dhomë të Përfaqësuesve të kontrolluar nga republikanët.
Kjo do të thotë që ligjvënësi republikan John Boehner nga shteti i Ohajos ka të ngjarë të mbajë postin e tij si kryetar i Dhomës së Përfaqësuesve, ndërsa ligjvënësi Eric Cantor nga shteti i Virxhinias pritet të mbetet udhëheqësi i shumicës.
Nga 435 vendet e Dhomës së Përfaqësuesve demokratëve do t’u duhej të fitonin 25 vende për të marrë kontrollin.
Disa gara kyçe për në Senatin e SHBA ende janë pa rezultat, edhe pse demokratët korrën disa fitore kyçe në Massachusetts, Ohajo dhe Indiana.
Zgjedhësit votuan për 33 vende në Senatin prej 100 vendesh të kontrolluar aktualisht nga Partia Demokratike. Republikanëve do t’u duhej të fitonin 4 vende për të marrë kontrollin e Senatit.

KOMENTE