English

Filipine. Klithmat e derrave paralajmërojnë përmbytje

Kur shirat që shkaktohen nga musonet arrijnë në Filipine, banorët e dinë pasi ata kanë një sinjal, që janë klithmat e derrave të cilët lajmërojnë se përmbytja po vjen. Por tani ata kanë filluar të marrin njohuri shkencore përmes burimeve të ndryshme.
Tashmë këtë vit, qindra e mijëra njerëz që jetojnë në zonën metropolitane Manila kanë qenë të detyruar të largohen nga shtëpitë e tyre për t'i shpëtuar ujit. Por gjithnjë e më shumë, duke ditur më shumë për shkencën, se si dhe kur do të vijnë përmbytjet ka ndihmuar njerëzit lokalë të marrin masa për këto përmbytje.

Ndihma bamirëse e krishterë - me mbështetjen e qeverisë në Mbretërinë e Bashkuar - është duke punuar me të dy, vendasit dhe shkencëtarëve në të gjithë vendin për të ndihmuar të marrin informacion jetik për paralajmërimin nga përmbytjet, të komuniteteve, para se shtëpitë të gllabërohen nga vërshimet dhe të kërcënojnë jetën.

Këtu, shohim se si një nënë e pesë fëmijëve me anë të një radio marrëse dhënëse dhe një megafon, ajo lajmëron si një monitor se kur do të vijnë shirat dhe se si të rruhen nga përmbytjet.

KOMENTE