English

Nelson Mandela shtrohet përsëri në spital

Presidenti Parë i zi i Afrikës së Jugut Nelson Mandela është duke u trajtuar për një infeksion të mushkërive, ka thënë zyra e presidentit.

Kjo është hera e parë që zyrtarët kanë zbuluar përse zoti Mandela, 94 vjeç, u shtrua në një spital ushtarak në kryeqytetin, Pretoria, të shtunën.

Testet treguan një "përsëritje e një infeksioni të kaluar të mushkërive", tha zëdhënësi presidencial Mac Maharaj.

Por Z. Mandela i është përgjigjur pozizivisht trajtimit të tij, ka shtuar z Maharaj.

Lajmet e qëndrimit në spital kanë shkaktuar shumë shqetësim në Afrikën e Jugut.
Ish-presidenti është konsideruar nga shumica e afrikanëve të jugut si babai i kombit, duke i frymëzuar ata për të luftuar për demokracinë.

Ai udhëhoqi luftën kundër sundimit të pakicës të bardhë para se të zgjidhet presidenti i parë i zi në zgjedhjet demokratike në vitin 1994.

Pavarësisht se u burgos për 27 vjet nga qeveria aparteidit, pas lirimit të tij, ai fali armiqtë e tij dhe i kërkoi ish-afrikanëve të të gjitha racave të punojnë së bashku dhe të kërkojnë pajtimin.

Ai mori Çmimin Nobel për Paqe në vitin 1993.

Zyrtarët që kanë vizituar zotin Mandela në spital që nga e shtuna, të gjithë kanë thënë se ai është duke u bërë më mirë.

Ai u dërgua në spital të shtunën nga shtëpia e tij në fshatin Qunu në Kepin Lindor, nga ushtria, e cila është përgjegjëse për kujdesin shëndetësor të tij.

Por zoti Maharaj ka thënë vazhdimisht se zoti Mandela është duke u bërë më mirë në spital dhe nuk ka asnjë arsye për alarm.

Në janar 2011, ai u trajtua për një infeksion gjoks serioze.

Ndërsa ishte në burg në vitin 1980, zoti Mandela u diagnostikua edhe me tuberkuloz - mushkëritë e tij janë dëmtuar, kur ai ka punuar në një gurore ndërsa ishte në burg.

Z. Mandela doli në pension nga jeta publike në vitin 2004 dhe është parë shumë rrallë në publik.

KOMENTE