English

Arrihet marrëveshja për buxhetin 2014-20 nga udhëheqësit e BE-së

Udhëheqësit e BE-së pas bisedimeve të gjata në Bruksel, kanë arritur një marrëveshje për buxhetin 2014-20.

Presidenti i Këshillit Evropian Herman Van Rompuy njoftoi marrëveshjen dhe tha në një deklaratë se ishte "mjaft me vlerë kjo marrëveshje".

960bn euro, kjo është hera e parë që buxheti shumëvjeçar i BE-së ka qenë i zvogëluar.

Kryeministri britanik David Cameron, i cili kishte qenë i shtypur për shkurtimet, e përshëndeti atë si një "marrëveshje në të mirë edhe të Britanisë".

"Unë mendoj se publiku britanik mund të jetë krenar që ne kemi shkurtuar shtatë-vjeçare kartë krediti kufirin për në BE për herë të parë ndonjëherë," tha zoti Cameron.

Presidenti francez, Francois Hollande, i cili kishte argumentuar kundër shkurtimeve të shpenzimeve të mëdha, tha se ishte një "kompromis i mirë".

Kancelarja gjermane Angela Merkel përshëndeti gjithashtu marrëveshjen, e cila përfaqëson një zvogëlim 3.3% nga buxheti i kaluar shtatë-vjeçar.

"Nga këndvështrimi im kjo marrëveshje është e mirë dhe kjo është e rëndësishme sepse kjo na jep mundësinë për të vepruar në Evropë në vitet e ardhshme," tha ajo.

"Kjo na jep mundësinë për të planifikuar për projekte të rëndësishme dhe me një qëllim të rritjes dhe punësimit".

Marrëveshja erdhi pas një nate të plotë bisedimesh.

Vende të tilla si Franca dhe Italia kishin kërkuar për të mbrojtur shpenzimet, ndërsa të tjerët bëni presion për shkurtime në një kohë të tillë që po përjetojmë.

Buxheti duhet ende të miratohet nga Parlamenti Evropian.

Të katër grupet e mëdha politike në parlament kanë thënë se "nuk mund ta pranojnë atë për shkak se ajo nuk është në interes të qytetarëve të Evropës."

KOMENTE