English

Program i ri online. Si të trajnoni trurin për t'u bërë më të zgjuar

Sa më shumë njerëz që arrijnë moshën e mesme, ata shpesh fillojnë të konstatojnë se kujtesa e tyre dhe qartësia mendore nuk janë ato që ata kanë pasur më paërë. Papritur nuk mund të kujtohen se ku kanë vënë çelësat vetëm një moment më parë, ose emrin e një të njohuri të vjetër, ose emri i një grupi të vjetër që e kemi përdorur me dashuri.
Të gjitha këto kanë të bëjnë me zbehje të trurit.

Ndërsa në dukje të pafajshëm, kjo humbje e fokusit mendor potencialisht mund të ketë një ndikim të dëmshëm mbi mirëqëniet tona profesionale, shoqërore dhe personale.

Kjo ndodh për shumicën prej nesh, por është ajo e pashmangshme?

Shkencëtarët neurologë gjithnjë janë duke treguar se mund të bëhet diçka. Ajo rezulton se truri ka nevojë për stërvitje në të njëjtën mënyrë që ne bëjmë me muskujt tanë në mënyrë që mund të përmirësojmë ndjeshëm funksionet themelore njohëse. Menduarit është në thelb një proces që ka të bëjë me lidhjet nervore në tru. Deri në një masë të caktuar, aftësia jonë inteligjente është e trashëguar. Megjithatë, për shkak se këto lidhje janë bërë përmes përpjekjeve dhe praktikës, shkencëtarët besojnë se zbulimi mund të zgjerohet dhe të luhatet në bazë të përpjekjeve mendore.

Tani, në San Francisco, një kompani webi, ka marrë një hap më tej ku përmes një "programitë trajnimit të trurit" projekton për të ndihmuar njerëzit të përmirësojnë dhe rifitojnë mprehtësinë e tyre mendore.

Programi quhet "Lumosity" dhe është projektuar nga disa prej ekspertëve kryesorë në Neuroscience dhe njohës të psikologjisë nga Stanford University.

Lumosity, është shumë më tepër se një vend online për të ushtruar aftësitë tuaja mendore. Kjo është për shkak se ata kanë integruar këto ushtrime në një program të bazuar në Web që lejon njerëzit sistematikisht të përmirësojnë kujtesën tuaj dhe aftësitë e vëmendjes. Programi i mban gjurmët e progresit tuaj dhe siguron informacion të detajuar mbi punën dhe përmirësimin tuaj. Më e rëndësishmja, është se ai vazhdimisht modifikon dhe përmirëson lojrat që ju luani për të ndërtuar anët e forta të kujtesës tuaj- ku përmes një rutine ushtrimesh efektiveju rritni rezistencën e muskujve të të menduarit.


Lumosity ka treguar se ka përmirësuar ndjeshëm funksionet themelore njohëse. Një studim tregoi se studentët përmirësuan rezultatet e tyre në testet e matematikës me 34 për qind pas përdorimit Lumosity për gjashtë javë, fitime të konsiderueshme më të mëdha se ato të bëra nga studentët e tjerë në të njëjtën klasë, të cilët nuk ishin trajnuar me programin Lumosity.

Kompania thotë se përdoruesit e saj kanë raportuar rritje të të menduarit qartë dhe të shpejtë, memorie të përmirësuar për emra, numra, drejtime, rritjen e vigjilencës dhe vetëdije të ngritur, humor, dhe përqendrim më të mirë në vendin e punës.


Megjithatë, Lumosity është duke ofruar një gjykim të lirë të programit të tyre për përdoruesit e rinj në mënyrë që ju mund të shihni se sa mirë punon para se të vendosni të regjistroheni. Hyrja është plotësisht e lirë (pa futur kartë krediti) dhe kompania beson se rezultatet do të flasin vetë.

KOMENTE