English

Hurma dhe 12 sekretet e famshme të saj

Hurma është e njohur për shumëllojshmërinë e saj persa sa i përket dobive, dhe shkenca ende deri me sot nuk ka arritur që t'i përkufizoje të gjitha dobitë e nxjerra nga Hurma andaj edhe ne do të i përmendim disa prej tyre, duke llogaritur ndoshta si të arritura të fundit rreth Hurmës, prej dobive të saj do të veçojmë:

1. Hurma nuk është bartëse e baktereve dhe mikrobeve.

2. Hurma mund të ndodhë të jetë e krimbur nëse ajo është e vjetër, por krimbi i saj nuk shkakton dëme përkundrazi ai është një mbytës për mikrobet dhe bakteret e tjera. Banorët e Gadishullit Arabik janë konsumuesit më të mëdhenj të Hurmës.

3. A e dini se nëse çdo ditë konsumoni Hurma, kjo është pengesë për nje gjume pa ankthe?

4. Hurma po ashtu është edhe ushqimi dhe ilaçi më i preferuar i astronautëve.

5. A e dini se fibrat e Hurmës janë pastruesit më të mirë për trupin e njeriut dhe njëkohësisht janë mbrojtësit më të mirë të tij.

6. A e dini se zjerja e Hurmës dhe konsumimi i saj në formë të çajit e gëzon zemrën e pikëlluar.

7. A e dini se në Medinën e Ndritur ka më shumë se gjashtëdhjetë lloje të specieve të Hurmës dhe se njëkohësisht njihet si Hurma më e mirë në botë.

8. A e dini se çdo 100 gram të Hurmës përmban 318 kalori ashtu si ne 100 gram mjaltë ndodhen 315 kalori.

9. Prandaj një Hurmë e vetme të jep kalori të mjaftueshme për të kaluar një ditë të plotë dhe të stërmbushur me aktivitete fizike.

10. A e keni ditur se ushqimi që më së shumti e konsumojnë ushtarët gjatë luftës është Hurma?

11. Kjo sepse Hurma i jap kalori të mjaftueshme si dhe në të ka përbërës që njeriun e ndihmojnë të ndihet me trim dhe më i guximshëm, gjë që është shumë e rëndësishme për luftëtarët në mënyrë që të mos frikësohen nga vdekja.

12. A e keni ditur se ka disa lloje të Hurmave që vdesin me vdekjen e llojit të saj apo shokut të saj?

KOMENTE