English

Peshkaqenët merren në mbrojtje

Tre llojet e rrezikuar në mënyrë kritike, për peshkaqenët komercialisht të vlefshme u është dhënë mbrojtje në takimin e bërë në Bangkok.

Këshilli, i cili rregullon tregtinë e florës dhe faunës, votoi me një shumicë prej dy të tretave për të përmirësuar statusin e peshkaqenëve.

Aktivistët e përshëndetën masën si historike dhe thanë se votimi paraqet një përparim të madh për ruajtjen detare.
Vendimet ende mund të përmbysen nga një votim tjetër që mund të bëhet në ditën e fundit të këtij takimi po këtë javë.

Llojet e peshkaqenëve janë të kërcënuar seriozisht nga mbipeshkimi.
Numri i tyre ka rënë në mënyrë dramatike në vitet e fundit, sidomos tregtia e peshkaqenit fins për supë është rritur.
Manta rays janë vrarë për përdorim në mjekësinë kineze.

Mbështetësit e peshkaqenëve janë përpjekur për të marrë dhe mbrojtur këto specie që nga viti 1994 por Kina dhe Japonia kanë mundur të thyejnë këtë mbrojtje.

Ekspertët thonë se peshkaqenët janë më të vlefshëm të gjallë se sa të vdekur, ata kanë vlera turistike dhe e ardhmja e këtyre specieve do të mbrohet, tha Dr Colman O'Criodain nga WWF International.

KOMENTE