English

iPhone i konvertuar në mikroskop. Zbulon parazitët në zorrë

Shkencëtarët kanë përdorur një iPhone 4S për të diagnostikuar infeksionet e zorrëve (vezët e parazitëve) në fëmijët e shkollave në zonat rurale në Tanzani.

Ata bashkangjitën një lente 8 $, në krye të lentes së kamerës së celularit dhe duke përdorur një bateri të lirë dhe një kasetë të dyfishtë për të krijuar një mikroskop të improvizuar.

Fotografitë e mostrave janë marrë më pas duke u vendosur në pjata laboratori, përfundoi në celofan dhe u regjistruan në telefon.

Ato u studiuan për praninë e vezëve, simptoma kryesore e parazitëve.

Kur rezultatet u kontrolluan dyfish me një mikroskop me dritë, pajisja kishte arritur të merrte 70% të mostrave me infeksion të pranishëm - dhe 90% të infeksioneve të rënda.

Studimi është publikuar këtë javë në Journal Amerikane të Mjekësisë Tropikale dhe Higjenës.

Hulumtues Dr Isaku Bogoch, i specializuar në mjekësi të brendshme dhe sëmundje infektive në Toronto General Hospital, i tha BBC se ai kishte lexuar në lidhje me smartphone mikroskop dhe vendosën për të "rikrijuar atë në një mjedis të botës reale".

"Në fund të fundit ne do të donim diçka që kjo të jetë një provë e dobishme diagnostike. Ne duam të vëmë atë në duart e dikujt që mund të jetë në gjendje të përdorë atë," tha ai.

"70% (saktësia) nuk është me të vërtetë mjaft e mirë, ne duam të jetë mbi 80% dhe ne jemi pak larg," shtoi ai.

"Teknologjia është atje. Ne duam që të përdorin materiale që janë të përballueshme dhe të lehta për tu blerë."

KOMENTE