English

Sulmohet Interneti mbarëbotëror . Më i madhi në histori

Interneti në mbarë botën ka qenë i ngadalësuar pasi ekspertët e sigurisë kanë përshkruar cyber-sulmin si më të madhin të këtij lloji në historinë e tij.

Kush fshihet pas këtij sulmi?
Ekspertët mendojnë se kanë rënë në gjurmë ku mendohet të jetë një grup luftimi SPAM dhe firma hosting të cilat kanë ndikuar në internetin mbarë botëror.

Ai është duke pasur një ndikim në shërbimet e njohura si Netflix - dhe ekspertë shqetësohen se mund të përhapet duke ndikuar e-mailet e sistemeve bankare.

Pesë grupe polocre-cyber po hetojnë sulmet.

Spamhaus, një grup me bazë në Londër dhe Gjenevë, është një organizatë jo-fitimprurëse që synon të ndihmojë ofruesit e-mail të filtruar nga përmbajtje spam dhe të tjera të padëshiruara.

Për ta bërë këtë, grupi mban një numër të blocklists - një bazë të dhënash të serverëve të njohur për t'i përdorur për qëllime dashakeqe.

Kohët e fundit, Spamhaus ka bllokuar serverat e mbajtura nga Cyberbunker, një web-pritës holandez që deklaron se nuk do të presë asgjë me përjashtim të pornografisë së fëmijëve, ose të lidhura me terrorizmin material.

Sven Olaf Kamphuis, i cili pretendon të jetë një zëdhënës për Cyberbunker, tha në një mesazh, që Spamhaus kishte abuzuar pozitën e saj, dhe nuk duhet të lejohet të vendosë "se çfarë shkon dhe nuk shkon në internet".

Spamhaus ka pohuar se Cyberbunker, në bashkëpunim me "bandat kriminale" nga Evropa Lindore dhe Rusia, fshihet prapa sulmit.

Cyberbunker nuk i është përgjigjur kërkesës së BBC-së për komente.

KOMENTE