English

Të rejat e fundit mbi virusin H7N9

Prof Kristaq Berxholi - TE REJAT ME TE FUNDIT PER SHTAMIN H7N9
WHO(organizata boterore e shendetsise) thote se shtami i ri i pulave (H7N9) eshte nja nga viruset me letalet nder viruset e gripit.
H7N9, ne Kine, qe kur eshte zbuluar ne Mars te ketij viti, ka infektuar 108 njerez.Megjithese ende nuk eshte e qarte se si ata jane infektuar, nje gje eshte e sigurte se ky virus nuk transmetohet midis njerezve. Sipas Fukudes, H7N9 ka nivel te ulet vdekshmerie, por perfundimisht, shton ai, ky eshte virusi me letal nga viruset e influences. Ky virus ka pesuar 3 rikrijime me perzierje genesh nga tre shtame te gjetur ne Azi,thone shkencetaret. Ky virus, bazuar ne te dhenat, transmetohet shume me lehte nga shpendet tek njeriu se sa H5N1. Pervec Shangait, virusi eshte zbuluar ne Pekin dhe 5 provinca. Virusi eshte gjetur, deri tani vetem tek shpendet, kurse shpendet migratore, ne kerkimet e deritanishme, kane rezultuar negative. Sipas John Oxford, emergjenca e infeksioneve humane me H7N9-nje shtam komplet i ri-eshte se ai eshte shume i PAQENDRUESHEM. Virusi duket se perhapet shpejt midis shpendeve, pa ditur njeri asnje informacion per te, per shkak te mungeses se shenjave klinike tek shpendet. Mbyllja e shitjes se shpendeve neper rruge, eshte efektive per reduktimin e perhapejs se tij. 
Specialistet veterinare duhet te mbajne nen kontroll shpendet e fushes dhe ata migratore. Kontrollet laboratorike te herepashershme, do te bejne te mundur evidentimin e hershem te prezences se mundeshme te tij dhe parandalimin e menjehershem. Asnje vend nuk eshte i imunizuar, po qe se nuk merr masa kontrolli te vazhdueshme.

KOMENTE