English

Turqi. Partia në pushtet hedh idenë e referendumit për Parkun

Zëvendëskryetari i partisë që është në pushtet në Turqi (AKP) thotë se është i hapur ndaj idesë së një referendumi mbi planet kundërthënëse që rizhvillojnë Parkun Gezi të Stambollit.

Huseyin Celik shpresonte që "gjest i vullnetit të mirë" do të pastronte zonën.

Por ai paralajmëroi: "... Ata që kërkojnë të provokojnë dhe të mbeten në park do të përballen me policinë."

Trajtimi nga policia i protestuesve në fushatë kundër rizhvillimit shkaktoi demonstrata më të gjera të cilat kanë vazhduar që nga 31 maj.

"Ne mund të bëjmë një referendum ... Në demokraci vetëm vullneti i numëron njerëzit," tha zoti Çelik.

"Ne mendojmë se pas këtij gjesti të vullnetit të mirë, njerëzit do të vendosin për të shkuar në shtëpi."

James Reynolds i BBC-së në Stamboll thotë se komentet e zotit Çelik përfaqësojnë herën e parë që partia AK ka diskutuar haptazi. Demonstruesit kanë mbetur atje gjatë protestave.

Ka pasur një reagim të përzier në mesin e protestuesve në Twitter, ku disa kanë përshëndetur propozimin dhe të tjerët kanë mbetur mosbesues ndaj autoriteteve.

Media turke njoftoi të mërkurën se Kryeministri turk Rexhep Tajip Erdogan i kishte urdhëruar ministrin e brendshëm për t'i dhënë fund protestave në Gezi Park brenda 24 orëve.

Më shumë se 20 deputetë të opozitës kanë shkuar në park për të parandaluar ndonjë ndërhyrje të policisë.

Diplomatë të lartë evropianë kanë shprehur shqetësim të fortë rreth reagimit të Turqisë ndaj protestave.

KOMENTE