English

Vdes burri më i vjetër në histori

Një burrë japonez njihet si personi më i vjetër në botën e gjallë dhe njeriu më i vjetër në historinë e regjistruar, ka vdekur në moshën 116 vjeçare, thonë zyrtarët lokalë.

Jiroemon Kimura vdiq nga shkaqe natyrore të mërkurën, në një spital në Kyotango, Kiotos, tha një deklaratë qeveritare.

Në dhjetor, z Kimura u regjistrua në rekordin botëror Guinness si njeriu më i vjetër i verifikuar me dokumenta.

Ai thuhet se kishte shtatë fëmijë, 14 nipër e mbesa, 25 stërnipër dhe 13 stër-stërnipër.

Z. Kimura ka lindur më 19 prill 1897 në të njëjtin vit si aviatorja Amelia Earhart.

Ai ka punuar në zyrën lokale të postës deri në pension dhe u tha se ka ndihmuar djalin e tij me bujqësi derisa ai ishte rreth 90 vjeç.

Ai u bë personi më i vjetër në botë.

Kryeministri japonez Abe SHINZO i dërgoi Z. Kimura një përshëndetje në video kur ai festoi ditëlindjen e tij të 116-të në 19 prill.

Kryebashkiaku i Kyotango, i cili është në pjesën perëndimore të Japonisë, gjithashtu i shkoi për një vizitë.

'Hani lehtë, të jetoni gjatë'
Në një intervistë në dhjetor, nipi i tij, Tamotsu Miyake, tha se Kimura ka pasur "një vullnet të fortë për të jetuar".

"Ai ishte mjaft i bindur se ai jetonte ashtu si duhej."

Në një intervistë për ditëlindjen e tij të 115, Z. Kimura tha se ai nuk ishte i sigurt se pse ai ishte në gjendje për të jetuar kaq gjatë.

"Ndoshta kjo është e gjitha, në sajë të diellit mbi mua," tha ai. "Unë jam gjithmonë në kërkim të qiellit për të qënë sa më afër me diellin."

Gazetar Kanoko Matsuyama që takoi z. Kimura tha se sekreti i tij për jetëgjatësinë e tij ishte se ai hante lehtë për të jetuar gjatë,"

"Në të njëjtën kohë, kujdestari i tij kryesor tha se dhe pozitiviteti i tij e ndihmoi atë për të jetuar kaq gjatë."

Por dhe gruaja e tij nga Osaka, Misao Okawa nga Osaka, e cila është 115 vjet me siguri do të trashëgojnë titullin e personit më të vjetër në botë thonë raportet, ndërkohë ajo është konsideruar tashmë gruaja më e vjetër në botën e grave që janë gjallë.

KOMENTE