English

Pse qentë hanë bar?

Qentë të gjithë i kemi parë që përtypin me dashuri barin, madje disa prej tyre e kanë bërë pjesë të rutinës së tyre të përditshme.
Për fat të mirë, shumica e ekspertëve besojnë se kjo nuk është diçka që ju duhet të shqetësohen.
 
Qentë ndryshe nga homologët e tyre, nuk janë mishngrënës. Por ata në të njëjtën kohë nuk kanë dashur të shkatërrojnë kopshtet tuaja.
Për dhjetëra mijëra vjet, këta pastrues oportune kanë gllabëruar asgjë dhe çdo gjë, për aq kohë sa ajo ka plotësuar kërkesat e tyre themelore dietike.
 
Qeni modern, pjesërisht për shkak të evolucionit dhe zbutjes, nuk është më si paraardhësit e tij, të cilët shpesh kanë ngrënë gjahun e tyre në tërësi, duke përfshirë edhe përmbajtjen e stomakut të kafshëve. Në vend të kësaj, qentë sot kërkojnë nga bimët një burim alternativ të ushqimit. Zakonisht bimë është bari - pasi kjo është ajo që është më afër në dorën e tyre - por qentë e egër janë të njohur për të ngrënë fruta, manaferra dhe perime gjithashtu.
 
Në mënyrë të qartë, qentë mund të gjejnë ushqyesit e tyre në një gamë të gjerë të ushqimeve bimore.

Përësri ata nuk mund të hanë bar si lopët por ata janë selektivë në zgjedhjen e një bari cilësor dhe të pëlqyeshëm duke shtuar një asortiment tjetër të ushqimit në dietën e tyre.

Cilado qoftë arsyeja, shumica e ekspertëve nuk shohin asnjë rrezik që qeni të hajë bar. Në fakt, bari përmban ushqyes thelbësore që një qen mund të vdesë, veçanërisht nëse ata janë në një dietë komerciale. Nëse vëreni se qeni juaj ka qenë larg nga bari (tepër i shëndoshë)atëherë ju mund ti prezantoni bimë natyrore ose perime në dietën e tyre. Qentë nuk janë nazeli si macet.
Edhe nëse në kopshtin tuaj mbillni bar vetëm për qenin kujdes nga pesticidet që përdorni pasi mund të sjellin deri në ngordhjen e tij.

KOMENTE