English

Fukushima po përballet me një emergjencë të re dhe me pasoja

Mbikqyrësi bërthamor i Japonisë ka thënë se Fukushima, centrali bërthamor i "gjymtuar" po përballet me një emergjencë të re "" shkaktuar nga një ndërtim-up i ujërave nëntokësore radioaktive.

Një pengesë e ndërtuar për të ujin mund të jetë shkelur në tre javë, tha Autoriteti Rregullator Nuklear.

Kjo nënkupton se sasia e depërtimit të ujit të ndotur në Oqeanin Paqësor mund të përshpejtojë shpejt, tha ai.

Këto janë pasojat e tërmetit dhe cunamit që ndodhën në vitin 2011.

Operatori i saj, Tokyo Electric Power Company (Tepco),është kritikuar rëndë për mungesën e transparencës mbi rrjedhjet.

Ajo pranoi për herë të parë muajin e kaluar se ujërat nëntokësore radioaktive kishin shkelur një barrierë të nëndheshme dhe kanë rrjedh në det, por ai tha se janë marrë hapa për ta parandaluar atë.

Megjithatë, kreu i një task force të Autoritetit Rregullativ Bërthamor, Shinji Kinjo, i tha agjencisë së lajmeve Reuters të hënën se kundërmasat ishin vetëm një zgjidhje e përkohshme.
"Tani për tani, ne kemi një emergjencë," shtoi ai.

KOMENTE