English

Gazetari brazilian ndalohet në aeroportin britanik për 9 orë

Brazili thotë se ndalimi sipas ligjeve terroriste britanike i njërit prej qytetarëve të saj në aeroportin Heathrow të Londrës ka shkaktuar "shqetësim të thellë" dhe ishte i "pajustifikuar".

David Miranda, partner i Guardian Greenwald Glenn gazetari që publikoi dokumentet e dala nga Edward Snowden, u mbajt në Heathrow për nëntë orë kur po kthehej në Rio de Janeiro.

Burimet thone se i ishin sekuestruar sendet e tij si celular, laptop, DVD dhe sende të tjera.

Z. Miranda u lirua më vonë nga autoritetet britanike.

Z. Greenwald e quajtur ndalimin si një "frikësim" dhe një "sulm të thellë në lirinë e shtypit".

Sipas Aktit të Terrorizmit të vitit 2000, policia në Mbretërinë e Bashkuar mund të mbajë dikë në një aeroport deri në nëntë orë - por pushteti duhet të përdoret në mënyrë proporcionale dhe të jetë subjekt i shqyrtimit të pavarur.

Amnesty International thotë se incidenti tregon se mund të jetë abuzuar me ligjin duke e përshkruar si një hakmarrje.

KOMENTE