English

Siria i tregon Rusisë se kanë prova se lëndët kimike janë përdorur nga rebelët

Siria i ka dhënë Rusisë "prova materiale" se rebelët sirianë kanë përdorur armë kimike në sulmin e 21 gusht, ka thënë një ministri rus.

Zëvendës Ministri i Jashtëm Sergei Ryabkov tha gjithashtu se një raport nga inspektorët e OKB-së mbi përdorimin e dyshuar të armëve kimike u politizua, madje në mënyrë të njëanshme.

Ai tha se inspektorët kishin hetuar vetëm sulmin në Ghouta më 21 gusht dhe nuk, kishin hetuar tre incidentet e mëparshme.

Ekipi i OKB-së gjeti agjentin nervor Sarin që është është përdorur në sulmin Ghouta.

Raporti shpreh se vendet perëndimore fajësojnë forcat qeveritare të presidentit sirian Bashar al-Asad.


Damask - mbështetur nga Rusia - thotë se forcat opozitare jduhet të fajësohen.

Ndërkohë shefi i OKB-inspektori i armëve, Ake Sellstrom, i ka thënë BBC-së se do të jetë e vështirë për të gjetur dhe shkatërruar të gjitha armët kimike të Sirisë, por ai beson se kjo "mund të bëhet".

"Natyrisht, kjo do të jetë punë e vështirë," shtoi ai.

Z. Sellstrom tha se varej shumë nga fakti nëse qeveria siriane dhe opozita ishin të gatshme për të negociuar.

KOMENTE