English

Atletët e Lojrave Olimpike 2012, kishin "dhëmbë të këqinj"

Dentistët kanë gjetur se nivelet e dhëmbëve te atletët që konkurruan në Lojërat Olimpike 2012 në Londër, ishin mjaft për të dëshiruar.

Një e pesta e atletëve të anketuar thanë se kishin dhëmbë tepër të dëmtuar madje edhe gjatë performancës së tyre.

Studimi, i publikuar në British Journal of Sports Medicine, sugjeroi se dëmtimet e dhëmbëve, erozioni i dhëmbëve dhe sëmundjet nga çamçakëzi ishin të zakonshme.

Hulumtuesit thanë se atletët, si një grup, kishin shëndetin e dhëmbëve më keq se sa njerëzit e tjerë të një moshë të ngjashme.
Disa prej tyre ishin ok, por pjesa më e madhe kishin probleme dentare tha një ekip dentistësh nga universiteti në Londër.

"Të dhënat tona dhe studime të tjera tregojnë se, për një profil moshe të ngjashme, shëndeti oral i sportistëve është i dobët. Është mjaft e habitshme," tha studiuesi Prof Ian Needleman.

Ai tha se ngrënia në sasi të mëdha e karbohidrateve rregullisht, përfshirë pijet energjike me sheqer, ishin shkaktarët e dëmtimit.

Ai shtoi se stresi mbi sistemin imunitar nga trajnimi intensiv, fiksimi mbi trajnimin, përgatitjen dhe aspekte të tjera të shëndetit mund të lënë pak kohë apo ndërgjegjësim për shëndetin oral.

Grupi i studimit, i cili bëri vizita falas për konkurrentët e 2012, thanë se gjetjet e tyre janë në përputhje me studimet e mëparshme.

Nga 302 atletët e ekzaminuar, nga 25 sporte, 55% kishin prova të dëmtimit të dhëmbëve, 45% kishin erozionin e dhëmbëve dhe 76% kishin sëmundje nga çamçakizi.

Një në tre tha se shëndeti i tyre me gojë ka prekur cilësinë e jetës së tyre dhe një në pesë, ka prekur trajnimin ose performancën sportive.

KOMENTE