English

Femrat fitojnë. Ngushtohet hendeku gjinor

Për pesë vite me radhë , Islanda është vlerësuar nga Forumi Ekonomik Botëror ( WEF )vendi me boshllëkun më të vogël gjinor në botë.

Vlerësimi do të thotë që Islanda është vendi ku gratë gëzojnë pjesëmarrje të barabartë në arsim dhe kujdes shëndetësor . Ajo është gjithashtu ku femrat kanë më shumë gjasa të jenë në gjendje të marrin pjesë plotësisht në jetën politike dhe ekonomike të vendit .

Islanda është bashkuar në krye të Raportit të hendekut Globale Gjinore 2013 e pasuar nga fqinjët e saj nordike Finlanda , Norvegjia dhe Suedia .

Në përgjithësi,hendeku gjinor ësht ngushtuar paksa në të gjithë globin në vitin 2013 , pasi 86 nga 133 vende treguan përmirësime . Megjithatë, " ndryshimi është definitivisht i ngadalshëm " , thotë një nga autorët e raportit , Saadia Zahidi .

Evropa ka shtatë vende në listën prej 10 vendet më të mira . Mbretëria e Bashkuar është 18 dhe SHBA është 23rd. Filipinet, në vendin e pestë , dhe është kombi aziatik i rangut më të lartë dhe Nikaragua është vendi më i lartë amerikano-latine.

Grupi G20 i kombeve udhëheqëse industriale nuk ka asnjë përfaqësues në top 10-en, dhe as Lindja e Mesme dhe Afrika.

Top Lista e 10 vendeve
1 . Islandë
2 . Finlandë
3 . Norvegji
4 . Suedi
5 . Filipinet
6 . Irlandë
7 . Zelanda e Re
8 . Danimarkë
9 . Zvicra
10 . Nikaragua

KOMENTE