English

Vladimir Putin urdhëron ushtarakët e tij për të rritur praninë në Arktik

Presidenti rus Vladimir Putin i ka thënë udhëheqësve të tij ushtarake se krijimi dhe ngritja lart e forcave ushtarake do të jetë një prioritet.

Duke përgëzuar restaurimin e fundit të një aeroporti në rajon , ai tha se Rusia ka të nevojshme çdo mjet për të mbrojtur interesat e saj kombëtare në rajon .

Ai po fliste pasi Kanadaja njoftoi planet për Polin e Veriut .

Rusia dhe Danimarka gjithashtu pretendojnë se disa pjesë të këtyre burimev të pasura në Polin e Veriut i përkasin vendeve të tyre.

Z. Putin ka folur në lidhje me nevojën për të rritur kapacitetin ushtarak të Rusisë në Arktik, edhe më parë .

Kjo është një shenjë e rritjes së manovrave drejt vendeve Arktike për burimet potenciale të vlefshme që zotërojnë.

Arktiku vlerësohet të ketë 30% të gazit të pazbuluara të botës dhe 15% të naftës së pazbuluar . Ndryshimi i klimës dhe përparimet në teknologjinë e shpimit thonë se këto rezerva janë duke u bërë më të lehta dhe më të lira për tu shfrytëzuar .

KOMENTE