English

Serbi. Gjendet një varr masiv Qindra trupa shqiptarë të vrarë

Trupat e shqiptarëve të vrarë gjatë luftës së viteve 1998-99 në Kosovë u gjetën më shumë se 14 vjet pas përfundimit të luftës .

Eshtrat e njerëzve që besohet të jenë trupat e qindra shqiptarëve të vrarë gjatë luftës së viteve 1998-99 në Kosovë janë gjetur brenda kufirit serb , tha një zyrtar i Kosovës të premten .

Autoritetet në Kosovë i insistojnë Serbisë të vazhdojnë të kërkojnë trupat në territorin e saj pasi janë zhvendosur nga forcat serbe duke u përpjekur për të mbuluar vrasjet e shumicës së shqiptarëve etnikë gjatë luftës .

" Për shumë vite , ne kemi bashkëpunuar me informatorët dhe ata na thanë se mund të ketë më shumë se 250 trupa , por edhe 400 , tha " Prenk Gjetaj , kryetari i komisionit shtetëror të Kosovës për persona të zhdukur .

Rreth 10,000 njerëz besohet të kenë vdekur në goditjen nga policia dhe ushtria serbe në një kryengritje etnike shqiptare. Lufta përfundoi, kur NATO filloi sulmet ajrore kundër Serbisë në vitin 1999 .

Shumica e viktimave ishin shqiptarë . Më shumë se 1,700 njerëz janë ende të humbur .

Hetimi ishte një përpjekje e përbashkët nga Kosova, Serbia dhe EULEX-it , misionit të drejtësisë të BE-së dhe të policisë në Kosovë . Zyrtarët nga Kosova dhe Serbia pritet të takohen së shpejti për të diskutuar se si do të vazhdohet me gërmimet të mëtejshme .

Trupat u gjetën pasi ekskavatorėt hoqën një trotuar konkrete në oborrin e një kompanie të mirëmbajtjes rrugore në Rudnica , në jug të Serbisë , pranë kufirit të saj me Kosovën .

Gjetaj nuk tha se sa trupa janë gjetur , por tha se një ndërtesë e madhe zyre duhej të shkatërrohej dhe si rezultat zbuloi varrin masiv.

Nëse konfirmohet , ky është varri i 6-të masiv i gjashtë që nga viti 2000 . Më i madhi , që përmbante trupat e më shumë se 800 Kosovarëve u gjet në vitin 2001 në gropat në një terren të trajnimit policor jashtë Beogradit .

Kosova shpalli pavarësinë në vitin 2008 , por marrëdhëniet me Serbinë kanë filluar të normalizohen në vitin e kaluar , pasi BE-ja ndërmjetësoi një marrëveshje për të integruar veriun kryesisht serb me pjesën tjetër të Kosovës . Në shkëmbim , Serbisë i janë ofruar bisedimet për anëtarësimin në BE , që pritet të fillojnë në janar.

KOMENTE