English

Delfinët e lumenjve, specia e rrallë që gjendet përsëri që prej 1918

Shkencëtarët në Brazil kanë zbuluar speciet e para të reja të delfinit të lumit që nga fundi i Luftës së Parë Botërore.

Kjo specie është gjetur në lumin Araguaia ku është gjetur, dhe është një nga të pestat e këtij lloji në botë.

Duke shkruar në revistën PLoS One, studiuesit thonë se kjo është ndarë nga speciet e tjera të lumenjve, të Amerikës së Jugut më shumë se dy milionë vjet më parë.

Besohet se janë rreth 1,000 lloje krijesash që jetojnë në pellgun e lumit Araguaia.

Delfinët e lumenjve janë ndër krijesat më të rralla në botë.

Sipas IUCN, ka vetëm katër lloje të njohur, dhe tre prej tyre janë në Listën e Kuqe, që do të thotë se ata janë të rrezikuar për tu zhdukur në mënyrë kritike.
Këta delfinë janë kushërinj të largët me ata bregdetarë, duke u kujdesur që të kenë sqepin e gjatë e cila i ndihmon të ndjekin peshkun në baltë, në fund të lumenjve.

KOMENTE