English

Zelanda e Re, referendum për ndryshimin e flamurit kombëtar

Zelanda e Re ka rënë dakord që të mbajë një referendum për të ndryshuar flamurin kombëtar , ka thënë kryeministri John Key.

Zoti Key , i cili të hënën ka caktuar datën e zgjedhjeve në 20 shtator, tha se votimi do të mbahet brenda tri viteve .

Flamuri i tanishëm tregon plejadën e Kryqit Jugor dhe përfshin Union Jack - si dhe flamurin kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar - në një qoshe .

Z. Key tha se flamuri ka përfaqësuar një periudhë të historisë ku Zelanda e Re ka kaluar.

" Është bindja ime ... se dizajni i flamurit të Zelandës së Re simbolizon një epokë koloniale dhe post - koloniale por që tashmë ka kaluar" tha ai në një fjalim në Universitetin Victoria .

" Flamuri mbetet i dominuar nga Union Jack në një mënyrë që ne vetë nuk jemi dominuar nga Mbretëria e Bashkuar . "

" Unë jam duke propozuar që kemi marrë një hap tjetër në evolucionin modern në Zelandën e Re , duke pranuar pavarësinë tonë nëpërmjet një flamur të ri . "

Z. Key tha se ai e pëlqente fier argjendi - popullarizuar nga ekipet kombëtare duke përfshirë All Blacks - si një opsion , duke thënë se përpjekjet e sportistëve të Zelandës së Re janë " fier argjendi mbi një sfond të zi një identitet i veçantë dhe unik për Zelandën e Re " .

Por ai tha se ishte i hapur për të gjitha idetë dhe se mbajtja e flamurit aktual ishte " një rezultat shumë i mundshëm i këtij procesi.

KOMENTE