English

Farat e pjekura nga shalqini , super të shëndetshme

Farat e pjekura të shalqinit , super të shëndetshme !

Kur ju mendoni përfitimet shëndetësore të shalqinit, farat ndoshta nuk ju vijnë në mendje. Ju ndoshta mendoni për ëmbëlsinë, tulin me lëng, por kursesi për farat. Fakti është, se farat shalqinit bëjnë një mrekulli kur ato janë të thata dhe të pjekura.

Departamenti i Bujqësisë në Shtetet e Bashkuara, rendit disa komponente të rëndësishëm ushqyes për farat e shalqinit.
proteina
Farat e shalqinit janë shumë të larta në proteina, ku 1 filxhan fara të thata përmban 30.6g, që është 61 për qind e vlerës së rekomanduar ditore. Proteinat në farat përbëhen nga disa amino acide, një nga të cilat është arginine. Ndërsa trupi prodhon disa arginine.
Medline Plus thekson se disa kushte shëndetësore mund të përfitohen nga arginine shtesë. Disa nga përfitimet shëndetësore të arginines përfshijnë rregullimin e presionit të gjakut dhe trajtimin e sëmundjes koronare të zemrës. Disa amino acidet të tjera përbëjnë proteinën si triptofan, acid glutamik, dhe lysine.

Vitaminat B


Farat e shalqinit janë të ngarkuara edhe me disa nga vitamina B. Shoqëria Amerikane Cancer njofton se vitaminat B janë të nevojshme për konvertimin në energji dhe funksione të tjera të rëndësishme trupore. Vitamina B më e përhapur në farat e shalqinit është niacin, ku 1 filxhan fara të thata shalqiu përmbajnë 3.8mg, që është 19 për qind e vlerës së përditshme. Niacin është i rëndësishëm për ruajtjen e sistemit nervor, sistemin e tretjes dhe shëndetin e lëkurës. Vitamina të tjera B në fara, janë folate, thiamin, riboflavin, vitaminë B6 dhe acid Pantothenic.

Minerale

Mineralet gjithashtu gjenden me bolloëk në këto fara.
Magnezi është minerali i bollshëm, 556mg, apo 139 për qind të vlerës së rekomanduar ditore, në 1 gotë me fara të thata. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetësisë, magnezi ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut dhe metabolizmin e karbohidrateve, e cila ka një efekt pozitiv në sheqerin në gjak. Minerale të tjera të rëndësishme në fara janë fosfor, hekur, kalium, natriumi, bakër, mangan dhe zinkut.

Yndyrnat

Gjëja më e habitshme në lidhje me farat e shalqinit është sasia e yndyrës që ato përmbajnë. Në 1 gotë me fara të thata, ka 51g yndyrë, ku 11 nga ata janë yndyrë e ngopur. Yndyrna të tjera janë yndyrna monounsaturated, yndyrna polyunsaturated dhe omega-6 acide yndyrore. American Heart Association raporton që mono dhe polyunsaturated ulin kolesterolin në gjak, dhe acidet omega-6 yndyrore mund të ndihmojnë në uljen e presionit të lartë të gjakut.

KOMENTE