English

Doni fëmijë? Gratë 40 vjeç e lart duhet të kenë partner më të ri se veten

Martesa me një partner (mashkull) më të ri rrit besimin e gruas për të lindur fëmijë nëse ajo ka arritur moshën 40 vjeçare.

Sipas mjekëve,40 vjeçarja duhet të gjejë një njeri më të vogël nëse ajo dëshiron të ngelet shtatzënë.
Një studim i grave të moshës 40-vjeç e lart ka arritur në përfundimin se nëse partneri i saj ishte 43 e lart shanset ishin në ulje për të mbetur shtatzënë.

Studiuesit kanadezë besojnë se problemi është në spermën e njeriut, e cila bie në cilësi me rritjen e moshës. Veza e një gruaje të re është në gjendje për të riparuar ndonjë defekt. Por veza e vjetër duhet të luftojë shumë për të bërë riparimet.

Michael Dahan, i Universitetit McGill në Montreal, tha se një zgjidhje është për gratë e moshuara, që të zgjedhin një partner të ri pasi sperma e të cilit do të jetë në gjendje më të mirë.


Regjizorja Sam Taylor-Wood, 47, vitin e kaluar kishte fëmijën e saj të dytë me burrin Aaronit, 23 vjet më i vogël.

Halle Berry, 48, kishte një fëmijë me Gabriel Aubry, nëntë vjet më i vogël se ajo.. Studimi, i paraqitur në Shoqërinë Amerikane për konferencën vjetore të Mjekësisë Riprodhuese në Honolulu, është i pari që do të ofrojë dëshmi se si burrat, dhe gratë, kanë një orë biologjike.

Dr Dahan dhe kolegu Noof Al-Asmari studiuan 631 gra të moshës 40-46 duke përdorur IVF. Partnerët e tyre shkonin në moshë nga 25 deri në 73. Kur gratë u ndanë në dy grupe - ato që kishin foshnjao dhe ato që nuk kishin foshnja. Rezultati ishte se partneri i ri kishte sjellë fëmijë.


Dagan Wells, një mjek fertiliteti i Universitetit të Oksfordit, tha se nuk mund të jetë një "pikë kthese" në të cilin një vezë e vjetër duke u përballur me spermë të një cilësie të dobët, të godasë përsëri në shenjë për sjelljen e fëmijës..
■ Një tas me akullore në ditë mund të rritë shanset e një gruaje të vjetër për të patur një fëmijë. Gratë e moshës 35 e plus që hanin prodhimet e qumështit më shumë se tri herë në ditë kishin 21 për qind më shumë gjasa të krijonin familje se ato që nuk e bënin, thotë një studim. Jorge Chavarro, i spitalit të Massachusetts në Boston, sugjeroi se progesteroni, një hormon i femrave në qumësht, mund të rritë shancet e pjellorisë.

KOMENTE