English

Çfarë këshillojnë ekspertët amerikanë mbi synetllikun

Pediatrit amerikanë po shqyrtojnë nëse duhet të ndryshojnë pozicionin e tyre lidhur me synetllëkun tek djemtë e porsalindur, si rezultat i përfitimeve që lidhen me procedurën e rritjes.

Gjetjet nga 3 gjykime të rastësishme të botuara që nga viti 2005 i kanë dhënë shtysë organeve profesionale si Akademia Amerikane e Pediatrisë në mënyrë që të rishikojnë rekomandimet, shkruajtën ekspertët në një revistë kryesore (Arch Ped Adol Med2010; 164: 78-84, shkruan doktori im.

Të tre gjykimet gjetën se synetllëku zvogëlon shkallën e disa sëmundjeve të meshkujve, duke përfshirë edhe virusin e mungesës së imunitetit njerëzor (HIV), virusin herpes simplex i tipit 2 (i cili shkakton herpes gjenital) dhe papillomavirus i njeriut (i cili shkakton lythat gjenitale). Përvetësimi i HIV ishte ulur me të paktën 53 %, virusi herpes simplex i tipit 2 (HSV-2) ishte ulur me të paktën 28 %, dhe prevalenva e papillomavirus (HPV) ishte ulur me 32 % tek burra, thanë ata.

Përveç kësaj, një studim gjeti se partneret femra të meshkujve të bërë synet kishin 40 % më pak të ngjarë që të kishin virginities bakterial (një gjendje që përfshin një çekuilibër të baktereve në vaginë dhe një rritje të jashtëzakonshme të baktereve të vlerësuara të dëmshme).

KOMENTE